Macintosh 35 jaar.

Macintosh bestaat 35 jaar: vier het met ons mee!

Het is vandaag precies 35 jaar geleden dat de allereerste Macintosh aangekondigd werd. Beleef de Macintosh opnieuw met deze serie artikelen of grappige accessoires!

35 jaar Macintosh

Op 24 januari 1984 presenteerde Steve Jobs de allereerste Macintosh, de opvolger van de Apple Lisa-computer. De Macintosh heeft de basis gezet van wat we nu kennen als de Mac. Het was bovendien de eerste computer waar het besturingssysteem Mac OS op draaide. Als je nog nooit op een Macintosh gewerkt hebt, is het interessant om terug te kijken waar het allemaal begon. De Apple Lisa-computer waar Steve Jobs in begin jaren 80 aan werkte was niet het grootste succes waarop het bedrijf gehoopt had. In 1984 presenteerde Steve Jobs de officiële opvolger, die wél al meteen succesvol was. In de video is te zien hoe Steve Jobs de Macintosh aan de wereld toonde.

De beroemde teaserreclame
De aankondiging volgde na de teaserreclame die Apple tijdens de Super Bowl in 1984 op de buis bracht. In ons eerdere artikel over de bekende 1984-reclame lees je meer over de achtergrond.

Bekijk ook

Apple-historie: de legendarische 1984-reclame is jarig

Vandaag is het 35 jaar geleden dat Apple tijdens de finale van de Super Bowl de legendarische 1984-reclame uitzond. Er waren twijfels of dat wel moest gebeuren. Niemand kon toen nog beseffen dat dit de bekendste Apple-reclame ooit zou worden.

Conflict over merknaam
Overigens was de naamgeving Macintosh nog niet zo vanzelfsprekend. Apple moest behoorlijk wat moeite doen om de merknaam Macintosh te kunnen gebruiken. Er speelde namelijk een conflict met het bedrijf McIntosh, dat allerlei audio-apparatuur maakte. In ons Apple Historie-artikel over de merknaam Macintosh lees je meer achtergrondinfo.

Bekijk ook

Apple-historie: hoe Apple aan de merknaam Macintosh kwam

Apple moest ooit moeite doen om de merknaam Macintosh te mogen gebruiken, net zoals jaren later met de merknaam iPhone het geval was. In dit artikel kijken we terug hoe de naam eigenlijk is ontstaan.

Probeer zelf Macintosh-software
Of je nou nog nooit gewerkt het met een Macintosh of er al vanaf het eerste uur bij was, het is voor iedereen interessant om terug te kijken. Zelf met de Macintosh-software aan de slag gaan is nog veel leuker en dankzij de Internet Archive kan dat. Van games tot allerlei grafische toepassingen: probeer de Macintosh-software via The Internet Archive.

Bekijk ook

Probeer Macintosh-software uit de jaren tachtig, dankzij The Internet Archive

Bij The Internet Archive kun je nu teruggaan in de tijd en Macintosh-programma's uit de jaren 1984-1989 in de browser proberen.

iPhone en Apple Watch als Macintosh
Als 35 jaar Macintosh echt mee wil vieren, dan kan je je iPhone of Apple Watch ook omtoveren in dit stukje computergeschiedenis. Elago heeft grappige houders gemaakt, waardoor het scherm van je toestellen in een mini-Macintosh staan. De Elago M4 voor iPhone kost €39,95, terwijl de Apple Watch-houder W3 je €24,95 kost. Er komen nog wel €4,50 verzendkosten bij.

Bekijk ook

Stop je Apple Watch in een mini-Macintosh

Maak van je Apple Watch een mini-Macintosh met deze originele bureauhouder waarmee je ook de Watch oplaadt.
Bekijk ook

Maak van je iPhone een retro Macintosh met de Elago M4

Maak van je iPhone een Macintosh met deze Elago M4 houder, geschikt voor de iPhone 6, 6s en 7. Handig tijdens het typen of een filmpje kijken.

Heb jij mooie herinneringen aan de allereerste Macintosh of een later model? We horen ze graag, dus deel al je Macintosh-herinneringen in de reacties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.