Macintosh 35 jaar.

Macintosh bestaat 35 jaar: vier het met ons mee!

Het is vandaag precies 35 jaar geleden dat de allereerste Macintosh aangekondigd werd. Beleef de Macintosh opnieuw met deze serie artikelen of grappige accessoires!

35 jaar Macintosh

Op 24 januari 1984 presenteerde Steve Jobs de allereerste Macintosh, de opvolger van de Apple Lisa-computer. De Macintosh heeft de basis gezet van wat we nu kennen als de Mac. Het was bovendien de eerste computer waar het besturingssysteem Mac OS op draaide. Als je nog nooit op een Macintosh gewerkt hebt, is het interessant om terug te kijken waar het allemaal begon. De Apple Lisa-computer waar Steve Jobs in begin jaren 80 aan werkte was niet het grootste succes waarop het bedrijf gehoopt had. In 1984 presenteerde Steve Jobs de officiële opvolger, die wél al meteen succesvol was. In de video is te zien hoe Steve Jobs de Macintosh aan de wereld toonde.

De beroemde teaserreclame
De aankondiging volgde na de teaserreclame die Apple tijdens de Super Bowl in 1984 op de buis bracht. In ons eerdere artikel over de bekende 1984-reclame lees je meer over de achtergrond.


Conflict over merknaam
Overigens was de naamgeving Macintosh nog niet zo vanzelfsprekend. Apple moest behoorlijk wat moeite doen om de merknaam Macintosh te kunnen gebruiken. Er speelde namelijk een conflict met het bedrijf McIntosh, dat allerlei audio-apparatuur maakte. In ons Apple Historie-artikel over de merknaam Macintosh lees je meer achtergrondinfo.

Probeer zelf Macintosh-software
Of je nou nog nooit gewerkt het met een Macintosh of er al vanaf het eerste uur bij was, het is voor iedereen interessant om terug te kijken. Zelf met de Macintosh-software aan de slag gaan is nog veel leuker en dankzij de Internet Archive kan dat. Van games tot allerlei grafische toepassingen: probeer de Macintosh-software via The Internet Archive.

iPhone en Apple Watch als Macintosh
Als 35 jaar Macintosh echt mee wil vieren, dan kan je je iPhone of Apple Watch ook omtoveren in dit stukje computergeschiedenis. Elago heeft grappige houders gemaakt, waardoor het scherm van je toestellen in een mini-Macintosh staan. De Elago M4 voor iPhone kost €39,95, terwijl de Apple Watch-houder W3 je €24,95 kost. Er komen nog wel €4,50 verzendkosten bij.

Heb jij mooie herinneringen aan de allereerste Macintosh of een later model? We horen ze graag, dus deel al je Macintosh-herinneringen in de reacties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.