WWDC 2010: wat kunnen we verwachten?

Alles voor WWDC 2010 is in volle gang. Maar wat kunnen we naast de iPhone en iPhone OS 4.0 nog meer verwachten? Een nieuwe Apple TV, Mac mini, gratis Mobile Me en iTunes in de cloud?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

moscone wwdc 2010Het Apple-logo is inmiddels aangebracht op Moscone West. Binnen hangen de eerste borden met de tekst WWDC10. De conferentie gaat maandag van start met een keynote van Steve Jobs. Wat we al bijna zeker weten, is dat er details over de nieuwe iPhone bekend worden gemaakt. Ook kunnen we misschien nog wat extra details over iPhone OS 4.0 te weten komen. De foto’s geven nog weinig weg van de andere aankondigingen die zullen volgen. Op de banners in de hal staat simpelweg de tekst dat WWDC “the center of the app universe” is. Toch zijn er genoeg geruchten wat we naast de nieuwe iPhone nog meer kunnen verwachten. Een blik in de glazen bol.

Om een veelgestelde vraag meteen voor te zijn: het is NIET bekend of er een live videostream vanuit San Francisco beschikbaar is. Voorgaande jaren is dat nooit het geval geweest. Wellicht is er iemand op Ustream die het uitzendt, maar wees voorbereid op slechte kwaliteit omdat er in de zaal meestal geen (of slechte) Wi-Fi beschikbaar is en het 3G-netwerk zwaar belast zal zijn door alle verslaggevers die foto’s uploaden.

wwdc 2010Een van de geruchten, is dat er een nieuwe Mac mini aankomt. De huidige voorraden raken op en zijn volgens resellers ook niet bij te bestellen. Afgelopen oktober kreeg de Mac Mini nog een update, maar deze keer zou Apple de bestaande DVI-uitgang vervangen door HDMI, waardoor de Mac mini geschikter wordt als set-top box voor de televisie. Het is goed mogelijk dat Apple er tijdens de WWDC geen aandacht aan besteedt, maar de Mac mini gewoon vervangt.

Nadat Google afgelopen week de Google TV heeft aangekondigd moet Apple iets terugdoen. Het gerucht is dat de Apple TV voortaan draait op iPhone OS, gebruik maakt van online opslag (in de cloud) en nog maar $99 dollar gaat kosten.

Online opslag is een al wat langer circulerend gerucht. Apple gaat wellicht kiezen voor iTunes ‘in the cloud’ waarbij je draadloos kunt synchroniseren en niet langer muziek lokaal op je iPhone of iPad hoeft op te slaan. Op de iTunes-website geef je aan welke muziek, boeken, apps en tv-programma’s je onderweg beschikbaar wil hebben, waarna deze content op de aangegeven apparaten afgespeeld kan worden. Een variant op dit gerucht is dat de content naar de apparaten wordt gepusht. Bij boeken zou je dan net als bij Whispernet voor Kindle ervoor kunnen zorgen dat alle boeken die je aan het lezen bent op elkaar zijn afgestemd: op de iPhone zie je precies waar je op de iPad bent gebleven, in een bepaald boek.

Snellere MacBook Pro: ook al is de MacBook Pro nog maar net vernieuwd (met een 2,66 GHz Intel Core i7), de ontwikkelingen in processortechnologie gaan snel. Tijdens de WWDC zou een nog snellere MacBook Pro met i7 en turbo boost aangekondigd kunnen worden. Op de roadmap van Intel staat een 2,8 GHz Intel Core i7 die op te voeren is tot 3,46 GHz bij zware taken.

Daarnaast zou er een nieuwe Mac Pro aankomen, die de laatste update uit maart 2009 gaat vervangen. Hiervoor zou Apple nieuwe Intel-processoren gaan gebruiken, misschien gebaseerd op 6-core Xeon-chips. Deze chips zijn vanaf juni leverbaar.

Apple zou bezig zijn met een 27 inch LED Cinema Display, die in juni gelanceerd gaat worden. Het scherm gebruikt dezelfde technologie als in de huidige 27 inch iMac. Qua uiterlijk gaat het product lijken op het 24 inch LED Cinema Display dat Apple eind 2008 uitbracht.

De MacBook Air heeft al een jaar lang geen update meer gehad, waardoor de lichtgewicht laptop achterloopt op de rest van het assortiment. Een update wordt volgens analist Shaw Wu in de tweede helft van 2010 verwacht, dus mogelijk niet op WWDC.

mobile me

Een ander recent gerucht is dat MobileMe voortaan gratis wordt. Mensen leiden dit af uit het feit dat gebruikers die voorheen bijvoorbeeld een gezinslidmaatschap hadden, de aanduiding ‘Individual’ of ‘Family Pack’ opeens zagen veranderen in ‘Full Member’ ‘. Steve Jobs noemde Mobile Me eerder ‘Exchange for the rest of us’. Je betaalt vanaf €79 per jaar voor de online opslag, e-mail en aanvullende diensten. Om beter te kunnen concurreren zou Apple Mobile Me wel eens gratis kunnen maken. De CEO van Posterous schreef onlangs een artikel waarin hij stelt dat Apple Mobile Me gratis moet maken om te kunnen concurreren met Google. Die biedt vrijwel alle online diensten gratis aan.

Dat er een nieuwe iPhone komt is vrijwel 100% zeker. Maar wat zal die te bieden hebben? Een extra camera voor videochat is vaak genoemd, maar de kans is aanwezig dat Apple op het laatste moment voor een eenvoudiger uitvoering zonder extra camera kiest. Mashable denkt dat de iPhone meteen na de WWDC al verkrijgbaar is. Maar het Duitse T-Mobile heeft op 22 juni een vakantieverbod voor het personeel opgelegd en bij AT&T is op 24 juni iets gepland. Kleine kans dus dat de bezoekers aan WWDC meteen met een nieuwe iPhone naar huis kunnen gaan. Over de naam van de nieuwe iPhone zijn de meningen nog verdeeld: iPhone 4G en iPhone HD scoren momenteel de hoogste ogen.

Tenslotte gaat Apple wellicht nog meer details vrijgeven over iPhone OS 4.0. In voorgaande jaren kwam de nieuwe versie van het iPhone OS vrij snel beschikbaar na de WWDC. Tijdens de eerdere keynote zijn al heel wat details over iPhone OS 4.0 vrijgegeven, maar uit de eerder verschenen betaversies voor ontwikkelaars zijn nog heel wat onaangekondigde nieuwe functies gebleken.

iPhoneclub en OMT doen verslag van WWDC 2010 op Mobile Monday.

Foto: Flickr, Creative Commons (schill)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juni 2010, 18:44
Categorie Round-up
Onderwerp wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.