Watson-icon

Met Watson kunnen blinden en slechtzienden toch Nederlandse films volgen

De Watson-app zorgt ervoor dat blinden en slechtzienden alsnog een film kunnen volgen. Een voice-over vertelt op stille momenten wat er gebeurt, dus zorg wel dat je een setje oortelefoontjes meeneemt als je Watson wilt gebruiken.

Watson-icon
Thuis of in de bioscoop naar een film kijken is voor blinden en slechtzienden een stuk minder vanzelfsprekend dan voor mensen die goed kunnen zien. De nieuwe Nederlandse Watson-app komt met een oplossing, door te beschrijven wat er op het scherm gebeurt, zodat mensen alsnog een film kunnen volgen zonder dat ze daarvoor hoeven te zien wat er op het scherm gebeurt.

Met Watson op je smartphone en een setje oordopjes kun je een film volgen zonder dat je naar het scherm hoeft te kijken. Als er in een film een moment van stilte is, vertelt een voice-over namelijk precies wat er gebeurt. Hierdoor kun je dus gewoon de dialogen van de acteurs volgen, maar hoor je wel wat er verder op het beeld gebeurt als de personages uitgepraat zijn.

Watson-iPhone Watson-app

Voordat de film begint, moet je het bijbehorende bestand downloaden in de Watson-app. Als je daarna de film start, pikt Watson het geluid van de film op via de microfoon in je iPhone en stemt daar vervolgens de voice-over op af. Handig, want hierdoor hoef je niet handmatig op exact het juiste moment de voice-over aan te zetten.

Nederlandse films

De Watson-app ondersteunt alleen Nederlandse films en heeft alle films die deze maand in de bioscoop te zien zijn in de database staan. Ook zijn er nog wat andere populaire Nederlandse films toegevoegd, zoals Gooische vrouwen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2015, 16:51
Categorie Apps
Onderwerpen blind, film, slechtziend

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.