Verslag: iPhone-programmeercursus van de Universiteit Leiden

De Universiteit van Leiden geeft een iPhone-programmeercursus. iPhoneclub-lezer Erwin Geiger bezocht de eerste dag van de cursus en doet verslag.

iphone programmeercursusIn Leiden kun je een tweedaagse programmeercursus voor de iPhone volgen. De cursus bleek populair, want binnen korte tijd meldden zich 300 mensen aan. iPhoneclub-lezer Erwin Geiger (@erwingeiger) ging er naartoe en doet verslag van de eerste dag.

De opleiding LIACS van de Universiteit Leiden biedt een cursus aan van twee dagen. Deze is bedoeld voor studenten van universiteit en HBO, maar ook voor scholieren. Er werd wel enige kennis van programmeren verwacht. Vrijdag 9 april was de eerste cursusdag.


Om 13:00 gingen de deuren open, de collegezaal liep al snel vol. Er waren op deze eerste dag twee sprekers. De eerste twee uur werden gevuld door Bas Haring, schrijver van kinderboeken en populairwetenschappelijk werk, televisiepresentator bij de RVU én hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is hij ook informaticus. Hij legde ons de basisprincipes van iPhone Development uit. Vervolgens vertelde hij het een en ander over Xcode en de programmeertaal Objective-C. Hij liet ons zien hoe makkelijk het is om met deze programma’s iets op het scherm te tonen.

Na de pauze volgde de tweede spreker, Rick Companje. Rick ging als oud-student van de opleiding Media Techology dieper op de stof in. Hij behandelde zeven voorbeelden van applicaties die gemaakt kunnen worden voor de iPhone. Een aantal van deze voorbeelden maakte hij ter plekke met ons samen.

Een van de opdrachten was het invoeren van je naam en dat tonen op het scherm. De eerste opdrachten waren nog redelijk makkelijk, maar de laatste paar werden al een stuk lastiger. Hierbij moest bijvoorbeeld een lijst van namen getoond worden op een scrollende lijst.

Al deze opdrachten kunnen de cursisten terugvinden op de website van de Leidse Universiteit, in het forum dat speciaal is opgezet voor deze iPhone-cursus. Zo is het mogelijk om thuis rustig verder aan deze opdrachten op het forum te werken en met anderen te overleggen.

Vandaag was een erg interessante dag, die vooral voor de beginnende iPhone-developers heel leerzaam was. Ik ben benieuwd naar volgende week!

Verslag: Erwin Geiger

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 april 2010, 22:39
Categorie Apps
Onderwerpen cursus, leiden, programmeren, universiteit
17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.