Valtest bewijst duurzaamheid iPhone 5, wel kans op krassen

De iPhone 5 blijkt beter bestand tegen vallen dan de iPhone 4S, zo blijkt uit een valtest. Wel heeft de zwarte iPhone 5 meer last van krasjes.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone 5 krasjesHet grote probleem bij de iPhone 4 en iPhone 4S was dat het glas bij het vallen op de grond snel kapot kon gaan. Bij het unibody design van de iPhone 5 moet dat zijn verbeterd. iFixYouri nam de proef op de som en voerde een val- en duurzaamheidstest uit met de iPhone 5. Het toestel overleeft de val, maar er ontstaat wel wat valschade. Na een paar keer op de grond gooien breekt uiteindelijk het glas. De video laat zien dat de iPhone 5 beter bestand is tegen vallen. Maar er is inmiddels wel een ander probleem: krasjes op de zwarte iPhone 5.

Onderstaande video kan nogal schokkend zijn voor mensen die nog geen iPhone 5 hebben kunnen bemachtigen.

Het probleem met de krasjes doet zich voor bij de aluminium achterkant van de iPhone en lijkt vooral een probleem bij de zwarte iPhone 5, waar de krasjes meer opvallen. De krasjes zijn aanwezig op de achterkant en op de schermrand van het toestel. De glazen achterkant en de zilverkleurige rand van de iPhone 4 en iPhone 4S waren veel minder gevoelig voor krassen en als ze aanwezig waren vielen ze nauwelijks op. Bij de iPhone 5 is dat anders: daar zijn er na een paar dagen intensief gebruik krasjes zichtbaar bij sommige mensen. Ook komt het zilverkleurige materiaal tevoorschijn op plaatsen waar het materiaal is afgesleten.

iFixit voerde daarom een krastest uit, om te kijken hoe sterk het materiaal krast.

Dat het zilverkleurige materiaal zichtbaar wordt wijst op anodiseren, waarbij een oppervlaktebehandeling wordt uitgevoerd om het aluminium te voorzien van een oxidelaag.

Anodiseren is een oppervlaktebehandeling om metalen zoals aluminium en titanium te voorzien van een oxidelaag. Dit gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling. De foto hierboven is gemaakt nadat iemand met de simkaart-tray op de behuizing van de iPhone wreef. Of het probleem zich bij alle zwarte iPhone 5’s voordoet, moet nog worden bewezen. Het is mogelijk dat de toesteltest die Pocket-lint uitvoerde iets intensiever is dan wat we onder ‘dagelijks gebruik’ verstaan. En krassen maken met de simkaart-tray is ook niet iets wat je dagelijks doet.

iphone 5 kras

Update: onderstaande foto toont een iPhone 5 die net uit de verpakking is gehaald. Er wordt inmiddels al gesproken van ‘scuffgate’.

scuffgate

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 september 2012, 18:07
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.