Tweede Kamer wil dat Vodafone en KPN VoIP niet langer verbieden

De meerderheid van de Tweede Kamer wil dat mobiele operators voip-diensten zoals Skype of de iPhone toestaan. In de voorwaarden van KPN en Vodafone is voip via het mobiele netwerk verboden.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

skype voor iphoneT-Mobile heeft onlangs aangegeven dat ze geen enkel probleem ermee hebben als mensen hun mobiele internetverbinding gebruiken om te voipen. KPN en Vodafone verbieden het klanten nog wel steeds in de voorwaarden. In de Tweede Kamer is het onderwerp ter sprake gekomen en daarbij bleek dat een meerderheid niet langer wil dat providers voip-diensten zoals Skype verbieden.

PvdA-kamerlid Martijn van Dam vindt bovendien dat staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) zich moet inzetten voor gebruik van Skype op de mobiele telefoon. Van Dam vroeg woensdag opheldering aan Heemskerk en riep de staatssecretaris op om via de Consumentenautoriteit in te grijpen. Eurocommissaris Viviane Reding moet bovendien steun krijgen om internetbellen via de mobiele telefoon mogelijk te maken. Apple (of zijn het eigenlijk de operators?) verbiedt bellen via de 3G-verbinding; vandaar dat je Skype op de iPhone alleen via Wi-Fi kunt gebruiken.

Telecomaanbieders zijn bang voor inkomstenverlies als mensen via 3G gaan bellen, maar Van Dam vindt dat de telecomaanbieders op die manier hun machtspositie misbruiken. T-Mobile en Telfort zijn de enige providers in Nederland die voip via de mobiele telefoon toestaan. De benadering van beide bedrijven is wel totaal verschillend: T-Mobile keurt het expliciet goed, terwijl Telfort het impliciet goedkeurt: er staat simpelweg geen verbod in de voorwaarden.

Op Europees niveau woedt er ook al een discussie over VoIP op de mobiele telefoon.

Via: Automatiseringgids

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 oktober 2009, 22:41
Categorieën Apps, Providers
Onderwerpen kpn, t-mobile, Vodafone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.