Tv-kijken op de iPad met Nederlandse applicatie Rumble

Via de tv-applicatie Rumble kun je tv-kijken op de iPad. De drie Nederlandse publieke zenders, Eredivisie Live, Sport1, TMF, Nickelodeon en MTV zijn te bekijken, maar alleen voor mensen in de pilot.

rumble ipadOp iPhoneclub hebben we een tijdje geleden aandacht besteed aan Rumble, een applicatie waarbij je tv-programma’s van de afgelopen 24 uur on-demand kunt terugkijken. Triple IT, het bedrijf achter de applicatie, is er dit weekend in geslaagd om het ook werkend te krijgen op de iPad. Ze zijn daarmee de eerste ontwikkelaar met een werkende tv-applicatie in Nederland, waarmee je live tv kunt kijken, inclusief timeshifting (terugbladeren in tv-uitzendingen). Op de iPad blijkt de applicatie ook prima te werken. Triple IT besteedde het Paasweekend om de applicatie werkend te krijgen.

Ben van der Burg van Triple IT:

De iPad heeft de potentie om het tweede televisiescherm in de huiskamer te worden. Maak je ruzie over welk kanaal je wilt kijken? Met de iPad kijk je met het scherm op je schoot naar je eigen kanaal. Zie je een favoriet fragment, dan stuur je dat door naar je vrienden en je volgt de twitterfeed over het programma dat je kijkt op het scherm. Ook kun je timeshiften als je iets gemist hebt. We gaan in de komende tijd volop verder ontwikkelen.

Nederland 1, 2 en 3, Eredivisie Live, Sport1, TMF, Nickelodeon en MTV zijn al via Rumble te bekijken, maar de kans is klein dat de applicatie binnenkort in de App Store komt. Vanwege rechtenkwesties mag Triple IT de applicatie niet zomaar uitbrengen. Het grote voordeel ten opzichte van Uitzending Gemist is dat je meteen alle tv-programma’s kunt bekijken, nog voordat ze op Uitzending Gemist staan. En bovendien zijn daar lang niet alle uitgezonden tv-programma’s te vinden, ook alweer vanwege de rechten. Er is daarom grote kans dat de Rumble-applicatie in losse onderdelen uiteenvalt: als MTV alle rechten op de programma’s die ze uitzenden heeft afgekocht voor alle uitzendvormen, kunnen ze de stream via een Rumble-applicatie aanbieden.

rumble ipad

Maar bij de Nederlandse publieke zenders en commerciële omroepen wordt dat lastiger: ze hebben wel de rechten om op tv uit te zenden, maar niet vanzelfsprekend ook om het mobiel uit te zenden of uitzendingen langere tijd op te slaan zodat mensen ze later nog eens kunnen bekijken. Met de gesloten pilot die Triple IT uitvoert, is het wel mogelijk om op experimentele basis de streams aan een select groepje iPhone- en iPad-bezitters beschikbaar te stellen. Ondertussen analyseert Triple IT het gebruikersgedrag en de interactie tussen gebruikers. Je kunt namelijk ook push-berichtjes sturen om vrienden te attenderen op interessante tv-fragmenten, mits ze beschikken over de Rumble-app.

Via: Bright

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 april 2010, 13:46
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.