watchOS Time Travel

Nooit meer tijdreizen op de Apple Watch

Tijdreizen verdwijnt in watchOS 5

In watchOS 5 is het niet langer mogelijk om de Tijdreizen-functie op de Apple Watch te gebruiken. Apple heeft de functie weggehaald.

Tijdreizen was onbekend en onbemind

Zeg nou eens eerlijk: hoe vaak gebruikte jij Tijdreizen op de Apple Watch? De functie die in het Engels ‘Time Travel’ heet zal vanaf watchOS 5 niet langer beschikbaar zijn. Toch zal het tijdreizen niet helemaal verdwijnen, want voor mensen met een eerste generatie Apple Watch (Series 0) blijft het gewoon aanwezig. Deze Apple Watch-modellen blijven namelijk steken op watchOS 4 en krijgen geen update meer. Dat geldt ook voor de peperdure eerste Edition-modellen van goud, die destijds voor 17.000 euro in de winkel lagen. Het nog kunnen blijven gebruiken van Tijdreizen is echter een schrale troost.

Time Travel sinds watchOS 2

Tijdreizen kwam voor het eerst beschikbaar in watchOS 2, maar was een van de minder opvallende functies. De nieuwe Nachtklok-modus kreeg veel meer aandacht, omdat je daarmee makkelijker ‘s nachts kon kijken hoe laat het is. De update bevatte destijds ook nieuwe wijzerplaten, ondersteuning voor wijzerplaat-widgets van derden (complicaties) en verbeteringen in Siri.

Dat Tijdreizen nu verdwijnt heeft misschien te maken met de geringe populariteit. Bovendien waren lang niet alle complicaties ervoor geschikt. Je kon zien hoe het weer veranderde als je aan de Digital Crown draaide en je kon ook de maanstand, de zonsopkomst en je komende afspraken in de loop van de tijd bekijken. Externe ontwikkelaars konden Tijdreizen ook toevoegen aan hun complicaties, maar deden dat nauwelijks. Als ze het deden, wist je als gebruiker nauwelijks dat de extra tijdreisfunctie aanwezig was. Tijdreizen heeft daarmee dezelfde handicap als 3D Touch: je kan niet in één oogopslag zien dat er extra functies beschikbaar zijn door harder te drukken.

time-travel-apple-watchos-2

Stilletjes weggehaald
Apple heeft tijdens de WWDC 2018 niets gezegd over het verdwijnen van Tijdreizen, maar dat is logisch: de nadruk ligt op nieuwe functies en als er iets verdwijnt gebeurt dat stilletjes. Ontwikkelaars die nu al de watchOS 5 beta gebruiken merkten dat de schakelaar voor Tijdreizen is verdwenen en dat het ook niet langer werkt. Gelukkig krijgen we er ook weer veel nieuwe watchOS 5 functies voor terug. Wij kijken bijvoorbeeld erg uit naar de verbeterde Siri-wijzerplaat en de mogelijkheid om het Bedieningspaneel op de Apple Watch aan te passen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2018, 8:43
Categorie iOS
Onderwerpen apple watch, watchOS 5
Device Apple Watch
17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.