Test: iPhone versus Blackberry, klaar voor zakelijk beheer?

Eindgebruikers zijn gek op de iPhone, maar de ICT-afdeling klaagt dat het apparaat te moeilijk te beheren is en te weinig mogelijkheden biedt voor security- en toegangspolicies. Bij de BlackBerry is op beheergebied veel meer mogelijk.

iphone configuration utilityEindgebruikers zijn gek op de iPhone, maar de ICT-afdeling klaagt dat het apparaat te moeilijk te beheren is en te weinig mogelijkheden biedt voor security- en toegangspolicies. Bij de BlackBerry is op beheergebied veel meer mogelijk. Infoworld zette daarom beide apparaten tegenover elkaar en bekeek hoe geschikt ze zijn voor zakelijk gebruik. Nu is het zo dat de iPhone toch wel wat beheerhulpmiddelen heeft: Apple biedt de iPhone Configuration Utility aan, waarmee je via Windows en Mac je ‘telefoonpark’ kan beheren. Je kunt profielen installeren en configureren op een manier die vergelijkbaar is met de BlackBerry, maar lang niet zoveel mogelijkheden biedt. iPhone Configuration Utility 2.0 breidt de mogelijkheden wat verder uit.

De gebruiksinterface is volgens Infoworld eenvoudig en de regels die je instelt werken echt. Je kunt meerdere configuraties aanmaken en toepassen op afzonderlijke apparaten. Het zwakke punt is echter, dat je wel profielen kunt aanmaken, maar dat je de gebruikers niet kan dwingen om ze te installeren. Je krijgt als beheerder ook geen bericht dat de profielen juist zijn geïnstalleerd. Gebruik je Exchange ActiveSync, dan zijn de policies die worden ondersteund heel wat beperkter dan die voor de iPhone Configuration Utility, maar er zit ook een extra functie in: het op afstand wissen van de gevoelige gegevens van het apparaat (remote wipe). De beste beheermethode, aldus Infoworld, is een combinatie van Configuration Utility en Exchange ActiveSync. Maar zelfs dan komt de iPhone nog te kort in vergelijking met de BlackBerry. Het grootste struikelblok in het hele verhaal is dat je als beheerder de onwillige (of te luie) gebruikers niet kunt dwingen om bepaalde dingen te doen.

Het originele artikel is te vinden op Infoworld. Wie liever in het Nederlands leest kan ook een 1-op-1 vertaalde versie op Techworld.nl vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juni 2009, 19:21
Categorie Achtergrond
Onderwerpen blackberry, Zakelijk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.