Team achter eerste iPhone kreeg twee weken voor ontgrendelscherm

Apple's softwareteam kreeg twee weken de tijd om belangrijke keuzes te maken over belangrijke functies voor de eerste iPhone.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

eerste generatie iphoneSteve Jobs gaf aan het team achter de eerste iPhone een ultimatum van twee weken om veel van de belangrijke softwarefuncties van de iPhone te ontwerpen. Dit blijkt uit een interview van The Wall Street Journal met Greg Christie, één van de software-ingenieurs verantwoordelijk voor de eerste iPhone. Deze gestelde deadline bleek wonderen te verichten: na twee weken tijd waren veel belangrijke functies zoals het iPhone-ontgrendelscherm bedacht.

Update 9 april 2014: Greg Christie is vertrokken bij Apple, na een ruzie met Jony Ive.

Christie’s team ontwierp in de korte periode van twee weken ook hoe de iPhone-muziekspeler bediend kan worden op een touchscreen en hoe sms-berichten in gespreksvorm in de Berichten-app getoond worden – functies die tot vandaag nog steeds een grote rol spelen op de iPhone. Dat is maar goed ook: was Christie er in die twee weken niet in geslaagd om samen met zijn team de basis voor de iPhone neer te zetten, dan zou zijn volledige team op een ander project zijn gezet.

De ingenieurs waren uiteraard al langer bezig met de iPhone, maar kwamen niet tot een besluit. Met de deadline dwong Jobs ze om knopen door te hakken en verder te gaan met het project.

De iPhone werd uiteindelijk in 2007 geïntroduceerd, maar de verhalen van Christie spelen zich een paar jaar daarvoor af. De harde deadline van Jobs werd bijvoorbeeld in 2005 al gesteld. Toen zat Christie al een jaar op het iPhone-project. In 2004 werd de ingenieur geronseld door de inmiddels vertrokken Scott Forstall. Toen was er nog maar weinig bekend: het iPhone-project had intern ook alleen nog maar de codenaam ‘purple’ gekregen. Steve Jobs was tijdens het volledige project volgens Christie dolenthousiast en hield zich bezig met ieder klein detail.

Het volledige interview met Greg Christie is te lezen bij The Wall Street Journal, maar is niet zomaar toegankelijk: de tekst zit verborgen achter een betaalmuur op de site.

Update: Op een nieuwe foto is de raamloze kamer te zien waarin het team achter de eerste iPhone vergaderde en samenwerkte. De afbeelding werd een paar dagen voor een nieuwe rechtszaak tussen Samsung en Apple vrijgegeven. In deze rechtszaak wil Apple laten zien hoeveel onderzoek er in de iPhone is gestoken.

iPhone 1 vergader kamer ontwikkeling Apple

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 april 2014, 21:55
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.