T-Mobile gaat capaciteit 3G-netwerk verdubbelen

T-Mobile gaat in 2010 de capaciteit van zijn 3G-netwerk verdubbelen. Ook komen er 30 procent meer antenne-installaties voor 3G bij. De verbeteringen zijn noodzakelijk om de verwachte groei van dataverkeer aan te kunnen.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

T-MobileT-Mobile gaat nog dit jaar de capaciteit van zijn 3G-netwerk verdubbelen. Dat bevestigt de provider vandaag bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Ook komen er 30 procent meer antenne-installaties voor 3G bij. De verbeteringen zijn volgens T-Mobile noodzakelijk om de groei van het dataverkeer in de toekomst aan te kunnen. Duidelijk is dat er steeds meer dataverkeer over het netwerk gaat. Inmiddels gaat dat om 55 TB per week, zo’n 235 TB per maand. Een jaar geleden bedroeg dat aantal nog 200 TB.

Eerder meldden wij al hoe T-Mobile de verbetering van het 3G-netwerk hoopt te bereiken. Er worden in totaal 1.000 nieuwe zendmasten bijgeplaatst, waarmee een verbetering van ruim 25 procent in de netwerkdekking kan worden geboekt. Door meer masten bij te plaatsen, wordt de druk op afzonderlijke masten kleiner en is er meer beschikbare bandbreedte per gebruiker beschikbaar. Dit zou ten goede moeten komen aan zowel het bereik als de down- en uploadsnelheid over 3G.

In februari hadden wij ook al een interview met Bart Weijermans, algemeen directeur van T-Mobile. De topman kondigde daarin al aan dat er een uitbreiding van het 3G-netwerk aankomt en zei aansluitend dat iPhone-tethering momenteel geen prioriteit heeft. Weijermans ontkende dat onvoldoende netwerkcapaciteit de reden zou zijn dat iPhone-gebruikers niet mogen tetheren. Mogelijk zal T-Mobile door de capaciteitsverbetering wel iPhone-tethering mogelijk gaan maken.

De grote toename in het mobiele dataverkeer komt met name door het groeiende aantal iPhone-gebruikers, zo bevestigde de provider onlangs. T-Mobile is in Nederland nog altijd de enige provider die van Apple officieel de iPhone mag leveren. Er gaan voorzichtige geruchten dat dit met de komst van de vierde generatie iPhone zal veranderen. Volgens Tweakers.net zou ook een KPN-dochter in aanmerking komen voor het nieuwe toestel.

Naast een verbetering van het 3G-netwerk gaat T-Mobile ook investeren in een LTE-netwerk, de snellere opvolger van UMTS/3G. Tijdens de 2,6 GHz-veiling van afgelopen week kreeg onder andere T-Mobile frequentieruimte om een dergelijk netwerk op te zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 mei 2010, 15:55
Categorie Providers
Onderwerpen 3G, t-mobile, umts

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.