Becoming Steve Jobs

Swatch krijgt merknaam ‘one more thing’ in handen

Swatch heeft de merknaam 'one more thing' in handen gekregen, maar alleen in Zwitserland. Wat Swatch met de gevleugelde uitspraak van Steve Jobs wil doen, is een raadsel.

Becoming Steve JobsWist je dat je ‘Happy Birthday’ eigenlijk niet zomaar mag zingen? Warner heeft tot 2030 het auteursrecht op het liedje en ontvangt dagelijks zo’n 5.000 dollar aan royalties. Iets soortgelijks dreigt nu voor de uitdrukking ‘one more thing’ van Steve Jobs. Horlogemaker Swatch heeft stappen ondernomen om de gevleugelde uitspraak van Steve Jobs in handen te krijgen. En dat is gelukt.

Tim Cook’s One More Thing

In Zwitserland is Swatch nu eigenaar van de zin ‘one more thing’. De uitdrukking was vaak te horen aan het einde van persbijeenkomsten, waarbij Steve Jobs nog één opzienbarend product uit zijn broekzak trok. Tim Cook heeft de uitdrukking slechts één keer gebruikt – toevallig bij de aankondiging van de Apple Watch in oktober vorig jaar.

Gelukkig mogen we in Nederland en België de zin nog gewoon blijven gebruiken, want de registratie van het handelsmerk geldt alleen voor Zwitserland. Swatch diende in november 2014 de aanvraag in en de naam werd vervolgens toegewezen in mei 2015. Tot het jaar 2024 mag Swatch er gebruik van maken.

Haha: ‘Tick Different’

Wat ze ermee willen doen, is trouwens nog een raadsel. Ze hebben de slogan vastgelegd voor allerlei producten, waaronder horloges. Overigens diende Swatch ook een aanvraag in voor de slogan ‘Tick different’, ook al een verwijzing naar Apple. De befaamde ‘Think Different’-campagne is bekend bij iedere Apple-fan. Het lijkt een wat wanhopige poging om zich af te zetten tegen de Apple Watch, waardoor de twee bedrijven opeens recht tegenover elkaar staan als concurrenten. Zelf heeft Swatch nog geen smartwatch, maar ze proberen wel steeds meer nieuwe technologie in de horloges te stoppen, zoals ondersteuning voor NFC en Bluetooth.

Swatch probeerde eerder al ongewenste concurrentie te voorkomen, want ze probeerden met man en macht de merknaam iWatch tegen te houden, naar verluidt omdat het verwarring zou opleveren met de Swatch-horloges. Apple koos voor een andere naam, maar het leek even spannend te worden want Swatch had het merk in meerdere landen pas in de zomer van 2013 geregistreerd. Daardoor konden ze zich niet beroepen op jarenlang gebruik van de naam.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 augustus 2015, 22:47
Categorie Achtergrond
Onderwerp steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.