Sunrise einde

Agenda-app Sunrise stopt vandaag, zijn er wel alternatieven?

De populaire agenda-app Sunrise stopt vandaag. Zoek je alternatieven, dan wordt het lastig: geen enkele agenda-app biedt 1-op-1 dezelfde functies. Maar toch hebben we enkele goede aanraders gevonden.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Microsoft stopt op 31 augustus met Sunrise, de populaire agenda-app die ze een paar maanden geleden overnamen. Voor bestaande Sunrise-gebruikers betekent het dat ze op zoek moeten naar een alternatief. Alleen is de keuze niet zo groot. Sunrise bevatte functies die je in andere agenda-apps niet altijd tegenkomt, zoals het toevoegen van allerlei gratis evenementenlijsten. Toch hebben we wel een paar aanraders, die Sunrise kunnen vervangen.

Sunrise-alternatieven

Hadden we al gezegd dat er eigenlijk geen goede alternatieven voor Sunrise zijn? Je kunt natuurlijk terug gaan naar de standaard Agenda-app op de iPhone, maar dan weet je zeker dat je er qua functionaliteit op achteruit gaat. Met deze alternatieven kom je toch nog op tijd op je afspraken.

Overigens is er een onofficiële opvolger in de maak met de naam Kin Calendar. De makers van deze app proberen zoveel mogelijk functies van Sunrise op te nemen in de app. Er loopt momenteel een besloten beta.

Fantastical 2 apps

Onze aanrader: Fantastical 2

Fantastical 2 kan evenementen die je in andere apps typt herkennen als afspraak en stelt voor om ze in de agenda te zetten. Het werkt met Facebook, Google Agenda, iCloud en andere apps en diensten. Bij afspraken kun je ook meteen een locatie zetten, zodat je weet waar je moet zijn. Met geofencing kun je zorgen dat je herinneringen krijgt op basis van je locatie. Ook bevat Fantastical 2 een snelmenu, de app herkent herhalende afspraken en ziet er ook nog goed uit. Net als in de standaard Agenda-app op de iPhone zie je de afspraken als stipjes in je agenda.

Fantastical 2 voor iPhone - afspraak toevoegen Fantastical 2 voor iPhone - overzicht

Moeiteloos wissel je tussen week, maand en jaar, zowel in portret- als in landschapsweergave en zowel op de iPhone als op de iPad. Voor het complete pakket ben je wel behoorlijk wat geld kwijt: je moet de iPhone- en iPad-app apart aanschaffen voor respectievelijk €2,99 en €4,99 – en dat zijn aanbiedingen, want normaal betaal je €9,99 voor de app. De Mac-app kost maar liefst €39,99, maar dan kun je tenminste wel op je desktop je agenda raadplegen. Fantastical 2 werkt samen met Google Agenda, iCloud en Exchange. Ook handig is de split view, waarbij je de maand en de lijst met afspraken gelijktijdig ziet. Er is ook een Apple Watch-app.

Het degelijke alternatief: Calendars 5

Calendars 5 biedt eigenlijk alles wat je met je agenda zou willen doen. De app werkt samen met Google Agenda en toont ook je iOS Herinneringen en andere taken. Net als Fantastical werkt Calendars 5 met natuurlijke taal, dus als je schrijft over een tandarts-afspraak, dan kan deze app er meteen een agenda-item van maken. Je ziet je complete dag, week, maand of afsprakenlijst in een oogopslag.

Calenars 5 voor iPhone Calenars 5 instellingen

Ook kan de app je sms’jes sturen als je naar een afspraak moet, zodat je zelfs nog op tijd komt als je normale notificatie hebt gemist. Geschikt voor iPhone en iPad, voor een eenmalige prijs. Voor interessante kalenders en evenementenlijsten betaal je de schappelijke prijs van €0,99. Calendars wordt gemaakt door Readdle, een bekende softwaremaker voor iOS, die ook Spark en PDF Expert maakt. Grootste minpunt is dat er geen desktop-app voor de Mac is.

Het gratis alternatief: Cal

Cal is van de makers van Any.do, een bekende takenlijst-app voor de iPhone. Het is niet de beste app in het lijstje, maar het heeft twee voordelen: het is gratis en het ziet er fraai uit. Cal kan herhalende afspraken tonen, kan je herinneren op basis van tijd en locatie en werkt ook samen met andere apps zoals Google Maps, Waze en Uber. Voor het binnenhalen van je afspraken kun je kiezen uit synchronisatie met Google Agenda, Exchange en iCloud. Als je de bijbehorende Any.do-app gebruikt haal je nog meer uit deze app. Het design van Cal is gebaseerd op kaarten: je krijgt een plaatje met de afspraak te zien. Deze app is voor mensen die niet te ver vooruit kijken, want de focus ligt op de dag. De maandweergave is wat minder handig in gebruik, een weekweergave is er helemaal niet.

Cal agenda-app Cal agenda-app

Om Cal te kunnen gebruiken moet je een (gratis) account aanmaken op basis van je Facebook-account of e-mailadres. Vervolgens ga je je bestaande agenda-afspraken en eventueel je contacten importeren, zodat je ook verjaardagen en uitnodigingen te zien krijgt.

De onofficiële opvolger: Kin Calendar

Kin Calendar wil een simpele en connected agenda zijn, als opvolger van Sunrise. De app maakt het mogelijk om eerdere agenda’s naast elkaar te gebruiken en biedt al integraties met Eventbrite, Google, Meetup, Outlook, Trello en Wunderlist. Je kunt ook je Facebook-account eraan koppelen. Kin Calendar komt de komende weken beschikbaar.

Meer informatie: Kin Calendar

Kin Calendar

Andere alternatieven voor de Sunrise agenda

Timepage Moleskine agenda-appEr zijn nog veel meer agenda-apps waar je naar kunt uitwijken, zoals deze:

  • Google Agenda (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Ook gratis, maar biedt niet zo heel veel functies. De weergave met fotoblokken moet je smaak zijn. Wel is het handig dat de app alles tussen iOS, Android en web synchroniseert. Veel aanpassingsmogelijkheden zijn er niet en het ziet er al snel druk uit.
  • Microsoft Outlook (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 12.0+) - Dit is de reden waarom Sunrise het veld moet ruimen: Microsoft wil zoveel mogelijk functies in Outlook proppen. Op het tweede tabblad van deze e-mailapp vind je je agenda. Microsoft heeft beloofd dat ze zoveel mogelijk functies willen overzetten naar Outlook, maar de speciale kalenders zitten er bijvoorbeeld nog niet in.
  • Timepage by Moleskine Studio (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 11.2+) - Als het oog ook wat wil zit je goed met deze agenda-app van Moleskine. Het werkt samen met iCloud, Google Agenda en Outlook. Handig is bijvoorbeeld de maand-heatmap om te zien welke momenten je het druk hebt, maar ook de automatische reistijd-planner.
  • Tiny Calendar (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 10.0+) - Overzichtelijke en duidelijke interface, werkt zowel met iCloud als met Google Agenda. Ook deze app kan natuurlijke tekst omzetten naar afspraken. Bevat 8 verschillende weergaven waaronder dag, week, 4-dagen, minimaand en week.
  • WeekCalendar - Cloud Kalender (gratis, iPhone/ Watch + IAP, iOS 11.2+) - Deze Nederlandse app is ideaal voor mensen die van druk en vol houden. Je krijgt alle afspraken van de week in beeld, volgepropt met icoontjes en kleurtjes, zodat het toch nog overzichtelijk blijft. Tik erop om een individuele afspraak te zien. Waarschijnlijk niet goed passend bij gebruikers van Sunrise, maar het bevat wel allerlei speciale kalenders (die €0,99 en €1,99 per stuk kosten).
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Vroeger, toen we nog met Pocket PC’s en PDA’s werkten, was Pocket Informant al een bekende naam. De app is er tegenwoordig ook als iOS-app en bevat een verrassende hoeveelheid functies voor mensen die alles in één app willen proppen. Er is heel veel mogelijk, maar voor de echt leuke functies moet je wel de Premium-versie aanschaffen via een in-app aankoop (€14,99). Voor synchroniseren en speciale kalenders betaal je ook.
  • Easy Calendar (€2,29, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 11.4+) - Easy Calendar is een Nederlandse weekagenda, met functies die je vaak nodig hebt. Je kunt synchroniseren met iCloud, Outlook, Google Agenda en calDAV-agenda’s. Als je je toestel draait kun je drie weken tegelijk overzien.

Je wilt: meerdere agenda’s

Stel dat je meerdere agenda’s naast elkaar gebruikt, bijvoorbeeld agenda’s voor werk en privé, de gezinsagenda of de agenda van je partner. Dit was een handige functie in Sunrise en het is ook mogelijk in andere apps zoals Calendars 5 en Fantastical 2. Gebruik je Google Agenda, dan ben je helemaal goed af, want daarmee kun je heel gemakkelijk meerdere agenda’s naast elkaar gebruiken. Nadeel van andere apps zoals Week Calendar en Cal is dat je de agenda’s die je wilt bekijken moet toevoegen aan Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > Nieuwe account. Maar daarmee krijg je ook meteen de mailberichten en contacten van je partner te zien, terwijl je alleen maar wilde weten wanneer hij/zij is volgepland.

Je wilt: speciale kalenders

Jij wilt feestdagen in Andorra in je agenda zien? Of misschien de data van de Tour de France, de wedstrijden van de Eredivisie of de schijngestalten van de maan? Ook dan zit je goed bij Google Agenda, want daarmee kun je allerlei speciale agenda’s toevoegen. Eventueel kun je zelf de URL van een webkalender invoeren, voor als Google de speciale agenda zelf niet biedt. Twee andere aanbieders die goed omgaan met evenementenkalenders zijn Calendars 5, Easy Calendar en Week Calendar. Je moet er wel voor betalen, maar het kost vaak niet meer dan €0,99.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 augustus 2016, 17:56
Categorie Apps
Onderwerp agenda

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.