tempo-gewelddadige-game

Strengere regels voor gewelddadige games en wiet-apps

Apple heeft de regels aangescherpt voor gewelddadige games en wiet-apps. Er mogen geen wapens te zien zijn in iconen en screenshots.

tempo-gewelddadige-gameApple heeft strengere regels opgelegd voor apps die het gebruik van geweld of softdrugs promoten. Apple wil dat vierjarige peuters geen schokkende ervaringen krijgen als ze de App Store doorbladeren op een iPhone of iPad. Daarom bestaat er al veel langer een regel, dat appicoontjes, screenshots en previews geen gewelddadige beelden mogen bevatten. Tot nu toe hanteerde Apple de regel nogal soepel, maar daar is verandering in gekomen. Een aantal appontwikkelaars kregen te maken met afwijzingen, omdat in de screenshots van hun app geweld te zien was. Het gaat onder andere om Tempo, een actiegame waarin stevig wordt gevochten.

Alle wapens, afgerukte ledematen en bloedspatten moeten voortaan voorzien worden van een filter of blokjespatroon, zodat er geen geweld te zien is. Bij Tempo hebben ze ervoor gekozen om het wapen onzichtbaar te maken met roodgekleurde rook: dat ziet er nog steeds onheilspellend uit, maar je ziet niets:

tempo-censuur

In promotievideo’s van de game zijn nog wel gewelddadige vechtbewegingen te zien, maar de wapens zijn onherkenbaar gemaakt met blokjes. Ook games die niet realistisch zijn, maar meer voor een stripboek-achtige insteek hebben gekozen, krijgen te maken met de strengere regels. Het speelgoedpistool dat te zien was in het icoontje van Rooster Teeth vs Zombiens moest weg. De ontwikkelaars vervingen het pistool door een honkbalknuppel, waarna Apple uiteindelijk toch goedkeuring gaf:

screenshot-rooster

Pixelgames moeten er ook aan geloven: zo moest de Nederlandse game Gunslugs 2 van Orangepixel onderstaande screenshot weghalen, omdat daarop geweld tegen mensen is te zien:

gunslugs-game-geweld

Cannabis-apps: alleen op bepaalde locaties

Apple is niet alleen bezorgd over gewelddadige games, maar wil ook niet dat apps over softdrugs zomaar overal gebruikt kunnen worden. Het draait allemaal om de app MassRoots, een sociale app waarmee marihuanagebruikers onderling kunnen kletsen. De app werd vorig jaar uit de App Store gehaald, nadat andere apps ook al waren weggehaald. De gebruikers van MassRoots kwamen echter in actie: ze wilden de app terug!

massroots-back

Na lang smeken en het aanbieden van een petitie is het toch gelukt om MassRoots terug in de App Store te krijgen. Maar er gelden wel beperkingen: er zit een locatie-check in. MassRoots is alleen te gebruiken in de 23 Amerikaanse staten waar medisch of recreatief gebruik van marihuana is toegestaan. Dit moet voorkomen dat de app regel 2.18 van de developer-richtlijnen overtreedt:

Apps that encourage excessive consumption of alcohol or illegal substances, or encourage minors to consume alcohol or smoke cigarettes, will be rejected.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 februari 2015, 9:25
Categorie Apps
Onderwerpen drugs, geweld

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.