Steve spreekt: ‘We volgen niet je locatie op de iPhone’

Een bezorgde iPhone-bezitter stuurde een mailtje naar Steve Jobs en vroeg hem hoe het zit met locatiegegevens. Jobs antwoordde volgens deze gebruiker, met de opmerking dat er geen sprake is van 'tracking'.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone core locationHet nieuws dat Apple ongemerkt locatiegegevens vastlegt in een database op je computer, is ingeslagen als een bom. De iPhone blijkt de gegevens altijd te verzamelen, ook als je locatiegegevens hebt uitgeschakeld. Zelf heeft Apple zich nog niet in het debat gemengd. Er wordt niet gereageerd op persvragen, ook al gaat het om een belangrijk onderwerp. Overheden in diverse landen hebben al aangekondigd dat ze nader onderzoek gaan instellen. Gelukkig is er in zo’n geval altijd nog de e-mailservice van Steve Jobs zelf. Volgens een lezer van MacRumors heeft Steve een mailtje gestuurd waarin hij reageert op een bezorgde iPhone-gebruiker.

De vragensteller dreigt naar een Droid (Android-toestel) over te stappen, met als argument dat die toestellen je locatie niet vastleggen. Dat blijkt overigens een misverstand, want ook bij Android wordt je locatie vastgelegd. Er is echter wel een verschil met Apple: Google beperkt het aantal locaties tot 50 stuks en wist daarna alle oudere locaties waar je bent geweest.

De bezorgde iPhone-bezitter vroeg:

Steve,
Could you please explain the necessity of the passive location-tracking tool embedded in my iPhone? It’s kind of unnerving knowing that my exact location is being recorded at all times. Maybe you could shed some light on this for me before I switch to a Droid. They don’t track me.

Hij kreeg daarop als antwoord:

Oh yes they do. We don’t track anyone. The info circulating around is false.

Eigenlijk weten we nu niet veel meer, behalve dan dat Jobs het begrip “track” slim gebruikt. De iPhone legt locatiegegevens vast met daarbij een tijdsstempel en de informatie wordt anoniem naar Apple gestuurd. In feite is er dus geen sprake van “tracking” omdat Apple niet de locatie van individuele gebruikers in de gaten houdt.

Zoals altijd is het niet zeker of het e-mailtje van Steve Jobs zelf afkomstig is. Er zijn ook mensen die graag 15 minutes of fame willen hebben en zelf een e-mailbericht uit hun duim zuigen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 mei 2013, 11:27
Categorie Apple
Onderwerpen locatie, privacy, steve jobs, tracking

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.