Draaibare iPhone usb-kabel

Steeds meer hints naar omkeerbare usb-kabel voor iPhone 6

Steeds meer hints wijzen op een draaibare usb-kabel voor Lightning-kabels van de iPhone 6. Deze kabel kan je op twee manieren aansluiten.

Apple gaat waarschijnlijk een nieuwe Lightning-kabel bij de iPhone 6 introduceren. Deze kabel kan op twee manier worden aangesloten op computers en adapters. Daarmee komt een einde aan zeer specifieke usb-kabels, die op slechts één manier aangesloten mogen worden.

De omkeerbare usb-kabel voor de iPhone is inmiddels al meerdere malen op de foto verschenen. In de kabel is het plastic blok dunner en in het midden van gepositioneerd, waardoor je hem op twee manieren kunt aansluiten. Op beide zijden zitten de vereiste aansluitpunten.

Draaibare iPhone usb-kabel
Rechts de draaibare kabel, links de huidige usb-kabel.

Omkeerbare usb

Patent

Eind juli werd er een patentaanvraag van Apple gepubliceerd, waarin de draaibare usb-kabel uitgebreid werd beschreven. In dit patent beschrijft Apple de usb-aansluiting als volgt:

Versies van de aansluiting kunnen een omkeerbare of dubbele orientatie voor een usb-connector bieden, die aangesloten kan worden op standaard usb-connectors, bijvoorbeeld de standaard Type-A usb-connector. Hierdoor is deze uitvinding compatibel met huidige of toekomstige technologie die een standaard usb-connector heeft.

Toegevoegd aan de patentaanvraag is een afbeelding van de speciale usb-connector, die identiek is aan de eerder verschenen foto’s:

usb patent
Via 9to5Mac

Type-C usb

Type-CEerder dit jaar schreven we over Type-C usb, een nieuwe standaard voor usb die onlangs ook is goedgekeurd voor productie. Type-C usb-kabels kunnen op twee manieren worden aangesloten, net als de nieuwe, gelekte Apple-kabels. Maar Type-C heeft ook een andere vorm, waardoor de standaard nog niet ideaal is voor Apple. De kabel kan immers niet worden aangesloten op oudere Macs en adapters, die nog geen Type-C-aansluiting hebben. Omdat de draaibare kabel van Apple op bestaande aansluitpoorten werkt, lijkt dit een betere optie. Apple kan op een later moment alsnog kiezen voor Type-C, maar waarschijnlijk pas als de nieuwe usb-standaard al in veel Macs en andere computers te vinden is.

EU

Apple’s nieuwe usb-kabels vernieuwen alleen de aansluiting op je adapter of computer. Aan de andere zijde zit nog steeds de oude, vertrouwde Lightning-connector. Dat terwijl de Europese Unie een universele lader voor smartphones heeft verplicht. Deze universele aansluiting is waarschijnlijk pas eind 2015 een feit, waardoor Apple nog een iPhone kan wachten met het doorvoeren van deze verplichting. Al is er ook een kans dat enkel het leveren van een omzetadapter genoeg is voor Apple. Dan zou er bij iedere iPhone een klein blokje zitten, waarmee je een universele smartphone-oplader aansluit op een iPhone met Lightning.

Het zou voor Apple niet gunstig zijn om van Lightning weg te stappen. Er zijn op het moment namelijk ontzettend veel accessoires op de markt die alleen met een Lightning-connector werken. Een nieuwe aansluiting op de iPhone betekent dat je veel accessoires moet vervangen of speciale adapters moet gebruiken, iets wat veel iPhone-bezitters in 2012 ook al moesten doen. Toen stapte Apple over van een 30-pins aansluiting naar Lightning. Daarnaast is Lightning waarschijnlijk een fijne inkomstenbron voor Apple: fabrikanten die gecertificeerde Apple-accessoires willen maken, moeten betalen voor onderdelen via Apple’s MFi-programma. Doen ze dit niet, dan riskeren de makers dat een accessoire wellicht niet werkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2014, 8:25
Categorieën Accessoires, Geruchten
Onderwerpen lightning, usb

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.