Speelt Apple dubbel spel met iPhone in China?

Apple gaat vermoedelijk simlockvrije iPhones verkopen via de Chinese retailer Di Xing Tong.

iPhone ChinaVorige week werd bekend dat China Unicom een deal met Apple heeft gesloten. De Chinese mobiele provider krijgt drie jaar lang het recht de iPhone te verkopen, uiteraard in combinatie met een telefoonabonnement. Tegelijkertijd werd al gezegd dat de deal niet exclusief is. Het staat andere Chinese providers dus vrij om ook een deal met Apple te sluiten. Maar het lijkt erop dat Apple zijn eigen spel speelt: het zou simlockvrije iPhones willen gaan verkopen via de Chinese retailer Di Xing Tong.

Waarom zou Apple nu ineens, uit eigen beweging, simlockvrije iPhones gaan verkopen? Volgens Matt Mathison van onderzoeksbureau Wedge Partners moet de oorzaak gezocht worden bij China Mobile. Gesprekken tussen Apple en deze provider lopen al tijden lang op niets uit. Toch is China Mobile van groot belang om door te breken in China, want met een half miljard klanten is deze provider de grootste telecomprovider ter wereld. Het verkopen van simlockvrije iPhones zou dus een manier kunnen zijn om China Mobile-abonnees toch aan de iPhone te krijgen, zeker nu China Mobile zijn concurrerende OPhone-platform heeft geïntroduceerd. Ook durft Mathison te beweren dat Apple zijn vraagtekens zet bij de marketingkracht en netwerkkwaliteit van China Unicom.

Di Xing Tong is een mobiele telefonie-keten met honderden winkels in China. Leuk detail: de keten is eigendom van Foxconn, die in opdracht van Apple componenten voor de iPhone en andere Apple-producten bouwt. De keten lijkt daarmee een logische keuze voor Apple. Mathison denkt dat Apple om principiële redenen de iPhones niet als simlockvrij zal aanprijzen, maar dat ze dit in de praktijk wel zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 september 2009, 8:29
Categorie iDevices
Onderwerpen apple, china, simlockvrij

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.