Slechthorenden klagen: iPhone alleen voor de elite

De Hearling Loss Association of America (HLAA) heeft een aanklacht bij de FCC ingediend omdat de iPhone niet geschikt is voor slechthorenden. Telefoneren via een gehoorapparaat werkt niet goed.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Een groep slechthorenden heeft klachten bij de Federal Communications Commission (FCC) ingediend, omdat de iPhone niet geschikt is voor mensen met een gehoorapparaat. Volgens Sectie 255 van de FCC-regels moeten telefoonfabrikanten ervoor zorgen dat hun producten geschikt zijn voor mensen met een handicap. De Hearing Loss Associations of America (HLAA) komt nu in actie namens doven en slechthorenden.


Volgens Brenda Battat van de HLAA is bij het ontwerp geen rekening gehouden met gebruikers van een gehoorapparaat. De FCC heeft regels waarin staat dat elke fabrikant minimaal twee toestellen moet aanbieden die zijn aangepast. Mensen met gehoorbeschadiging of andere vormen van gehoorverlies zijn afhankelijk van een inductiespoel (telecoil), die magnetische energie detecteert en dit omzet in geluid. Het gesprek wordt daarbij versterkt terwijl extern geluid wordt onderdrukt.

Battat heeft inmiddels tweemaal een afspraak gehad met Apple-vertegenwoordigers sinds de lancering van de iPhone. Tijdens de demonstratie bleek de iPhone meteen al niet te voldoen. Volgens Battat is Apple zich bewust van de problemen, niet alleen voor slechthorenden maar ook voor visueel gehandicapten. Ze zouden er iets aan doen, maar dat is blijkbaar niet gelukt. Volgens documenten op de website van de FCC is Apple eigenlijk niet gedwongen om maatregelen te nemen. Fabrikanten die maar één of twee modellen in het assortiment hebben, hoeven niet aan de verplichtingen te voldoen.

De zaak is op twee manieren te bekijken: hebben de slechthorenden gelijk en moet Apple gewoon zorgen dat gehandicapten ook de populaire telefoon kunnen gebruiken? Of is het eigenlijk absurd dat iedereen meebetaalt aan een aanpassing voor een selecte groep gebruikers, terwijl ze bij andere fabrikanten al keuze genoeg hebben? Apple heeft tot eind deze maand de tijd om te reageren op de klachten van de slechthorenden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.