Simpele test probeert inbrandprobleem iPad mini Retina te checken

Marco Arment heeft een eenvoudige test gemaakt om inbrandproblemen op de iPad mini Retina te detecteren.

blokjestestEen paar dagen geleden was in het nieuws dat sommige exemplaren van de iPad mini Retina last konden hebben van inbrandproblemen. Het zou voorkomen bij de iPads die door Sharp waren geproduceerd, terwijl gelijktijdig geproduceerde iPads met schermen van LG Display geen enkel probleem vertoonden. iOS-ontwikkelaar Marco Arment (bekend van de Instapaper-app maakte een simpel testje, waarbij je iPad-scherm wordt gevuld met een zwart-wit-blokjespatroon. Als je die na een paar minuten vervangt door een grijs vlak, zouden de blokjes niet meer zichtbaar moeten zijn. Maar de test heeft wat haken en ogen.

Iedereen kent namelijk wel het effect, dat een bepaald patroon op je netvlies lijkt ze zijn iingebrand’ als je maar lang genoeg naar staart. Ga je een paar minuten kijken naar Arment’s testbeeld met zwart-witte blokjes, dan blijf je nog secondenlang een nabeeld zien. De oplossing is om met een camera een foto van het scherm te maken, want die heeft geen last van psychologische trucjes. Als je goed kijkt naar onderstaande foto van het iPad-scherm, zie je dat er een vaag beeld van een blokjespatroon is blijven hangen.

retina-ipad-mini-image-retention

Wil je het zelf proberen, zonder te worden beïnvloed door je eigen brein, dan is het dus aan te raden om geen moment naar de blokjes te kijken en je ogen af te schermen bij het omschakelen naar het grijze controlescherm. Ik probeerde het zelf uit op een eerste generatie iPad mini (waar het ‘gewraakte’ Sharp-scherm nog niet in zit) en zag duidelijk een restant van het blokjespatroon op het scherm. Het lijkt misschien alsof je spoken probeert te zien, maar het is er echt. Het zou me niets verbazen als hetzelfde blokjespatroon ook bij Android- en Windows-tablets blijft hangen. Een ander probleem dat ik heb, is dat tijdelijk blijven zien van blokjes geen bewijs is dat er sprake is van permanent ‘inbranden’, zoals je vroeger bij tv’s wel eens zag. Als je vaak naar een bepaalde zender keek, bleef het logo voor altijd in beeld.

Arment’s testbeeld zou mensen die geen probleem dachten te hebben, opeens aan een probleem kunnen helpen. Temeer omdat een bezoekje aan de Apple Store met je ‘defecte’ iPad mini weinig zin zal hebben. Bij duidelijk zichtbare problemen zoals een gele tint (ook al verdwijnt dat vanzelf) heb je meer kans op omruil. Wie bij voorbaat al zenuwachtig wordt bij de aankoop van nieuwe producten kan beter een halfjaar wachten met de aanschaf.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 november 2013, 11:36
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.