Russische hackers gearresteerd in iPhone-gijzelingszaak

In Rusland zijn twee hackers opgepakt die verantwoordelijk waren voor de Oleg Pliss-hack, waarbij iPhones, iPads en Macs werden gegijzeld.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

handschoenen-ipadRussische autoriteiten zeggen twee hackers te hebben gearresteerd die verantwoordelijk waren voor het ‘gijzelen’ van iPhones, iPads en Macs. De zaak kwam aan het licht toen vooral Australische Apple-gebruikers werden getroffen door de boodschap dat hun toestel gegijzeld was en alleen na betaling van losgeld weer te gebruiken was. Apple ontkende dat er iets met iCloud mis was, al werd door veel mensen wel de link gelegd met een kort daarvoor ontdekte iCloud-hack, waarbij je geblokkeerde toestellen kon activeren buiten Apple om.

De hackers uit Moskou die nu zijn gearresteerd hebben al bekend dat ze verantwoordelijk zijn voor de ‘ransomware’. De twee bouwden een phishing-site om iCloud-inloggegevens te onderscheppen. Daarna blokkeerden ze de toestellen. Apple’s bewering klopt dus, dat er geen inbraak in de iCloud-systemen is geweest, maar dat de inloggegevens op andere wijze in verkeerde handen moeten zijn gevallen. Dat er een link met Rusland was, werd al vermoed: de hack stond bekend als de ‘Oleg Pliss-hack’.

hack-oleg-pliss

De hackers gebruikten de Zoek mijn iPhone-functie van iCloud om de toestellen op afstand te blokkeren en een bericht naar de gebruikers te sturen. Ze konden op die manier ook het toestel op afstand wissen, als de slachtoffers niet bereid waren te betalen. Er is niet bekend hoeveel mensen zijn getroffen door de gijzelingshack, maar de indruk bestaat dat het om minstens enkele tientallen gaat.

Het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken (zie vertaling) meldt op internet dat de twee, geboren in 1991 en 1998, ook schuldig zijn aan een andere zaak, waarbij ze met gestolen Apple ID’s nieuwe toestellen vulden met muziek en films. Vervolgens verkochten ze de toestellen online. De Russische politie nam tijdens een huiszoeking bij de Russen computers, simkaarten en telefoons in beslag, plus documentatie over het hacken van computersystemen. Er zouden nog meer Russische bendes zijn die soortgelijke aanvallen uitvoeren, aldus het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2014, 23:58
Categorie Achtergrond
Onderwerpen criminaliteit, hackers, rusland

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.