Robin Mobile introduceert sim only-abonnementen met lagere snelheden

Robin Mobile introduceert nieuwe tarieven met lagere snelheden. De prijs gaat echter omhoog voor mensen die 8Mbps gewend waren.

robin-mobile-logoRobin Mobile heeft nieuwe abonnementen ingevoerd en verbreedt daarmee het aanbod. Toen Robin Mobile van start ging, was er alleen een onbeperkt abonnement van €39,95 voor onbeperkt mobiel internet, sms en bellen. Vanaf nu zijn er drie abonnementen: Gewoon Snel (€29,95), Heel Snel (€39,95) en Super Snel (€49,95). Hóe snel die abonnementen zijn, maakt de provider niet duidelijk: het persbericht beschrijft in vage bewoordingen dat je bij een Heel Snel-bundel muziek kunt streamen en dat je voor tv-kijken toch echt een Super Snel-bundel nodig hebt. iCulture zocht het voor je uit en ontdekte dat Robin Mobile niet voor niets zo geheimzinnig doet: als klant ga je erop achteruit.


De snelheden van de nieuwe Robin Mobile-abonnementen zijn verlaagd, terwijl de prijs omhoog is gegaan. Ook liggen de snelheden een flink stuk lager dan bij de grote namen, die inmiddels met hun 4G-netwerken klanten snelheden van 25 tot 50 Mbps beloven. Het aanbod van Robin Mobile is dan wel heel karig:

  • Gewoon Snel (€29,95): 800 Kbps
  • Heel Snel (€39,95): 2 Mbps (was voorheen 7,2 Mbps)
  • Super Snel (€49,95): 8,2 Mbps

In vergelijking met sim only-aanbieders die we onlangs hebben besproken, ligt de snelheid vrij laag. Tele2, Simyo, MTV Mobile en Hollands Nieuwe zaten al op 14,4 Mbps en het oude abonnement van Robin Mobile zat al op 7,2 Mbps.

In feite kun je dus zeggen dat de provider het aanbod aan de onderkant heeft uitgebreid met twee extra trage abonnementen en dat het eerdere aanbod (7,2Mbps voor €39,95) in prijs is verhoogd naar een abonnement dat een tikje sneller is (8,2Mbps) voor een hogere prijs (€49,95). Het enige voordeel van de nieuwe abonnementen is dat er nu ook een goedkopere optie van €29,95 is voor mensen die héél veel data willen gebruiken op een vrij lage snelheid. Voor 24 uur per dag radio luisteren zou dat handig kunnen zijn, al raadt Robin Mobile daar vanwege de snelheid wel het duurdere abonnement van €39,95 voor aan. Wat dat betreft gaat de klant er dus niets op vooruit. Gebruikers kunnen onderling overstappen tussen de abonnementen. Nog steeds geldt er geen limiet aan het aantal MB’s dat je gebruikt, maar bij excessief gebruik grijpt de provider in.

Bestaande klanten: iets hogere snelheid

De nieuwe abonnementen gelden alleen voor nieuwe klanten. Voor bestaande klanten verandert er in feite niets. Zij blijven het huidige bedrag van €39,95 betalen en worden ingedeeld bij het Super Snel-abonnement. Het betekent dat de snelheid van deze groep gebruikers van 7,2 naar 8,2 Mpbs omhoog gaat. In de praktijk zul je daar weinig van merken. In een e-mail aan bestaande klanten meldt Robin Mobile:

Je wordt namelijk automatisch overgezet naar ons snelste abonnement, Robin Mobile Super Snel. Je krijgt daardoor een nóg hogere downloadsnelheid, zonder dat er iets veranderd (sic) aan het bedrag dat je betaalt.

Robin Mobile maakt gebruik van het KPN-netwerk. Het 4G-netwerk van KPN is volgens de provider nog niet opengezet voor MVNO’s zoals Robin Mobile. Zodra dat het geval is zullen ze onderzoeken of klanten er ook gebruik van kunnen maken.

Meer info: Robin Mobile

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.