Landelijke test NL-Alert: is jouw iPhone er klaar voor?

Op maandag 4 november 2013 is er een landelijke test van NL-Alert. Check nu alvast of jouw toestel en provider geschikt zijn voor noodmeldingen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

NL-alertDe Nederlandse overheid zal op maandag 4 november 2013 een landelijke test van NL-Alert doen. NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel waarmee de overheid mensen kan bereiken als er een noodsituatie is, bijvoorbeeld explosiegevaar, overstroming of grote branden waarbij giftige stoffen vrijkomen. Voorheen werkten de NL-Alert-berichten nog niet op de iPhone, maar inmiddels is dat rechtgezet. Als je een iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5s of iPhone 5c hebt is jouw toestel geschikt om de NL-Alert-berichten te ontvangen. Maar je moet nog wel zelf iets doen! Dat legt dit artikel uit.

Dit artikel verscheen eerder op zondag 3 november. Deze herpublicatie is om het artikel nogmaals onder de aandacht te brengen.

Zo maak je je iPhone geschikt voor het ontvangen van NL-Alert-berichten:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Info om te kijken of er nieuwe aanbiederinstellingen voor jouw telefoon beschikbaar zijn. Zo ja, dan klik je op ‘Werk bij’ om de aanbiederinstellingen bij te werken.
  2. Ga naar Instellingen > Berichtencentrum en blader naar beneden.
  3. Schakel Noodmeldingen in.
  4. Ga terug naar het startscherm en herstart je iPhone.

Overheidsmeldingen-iOS-7-schakelaar-nl-alert

Niet gelukt? Je kunt ook de instelhulp van NL-Alert gebruiken. Let wel op dat die niet 100% compleet is; bepaalde providers ontbreken.

Hoe ziet zo’n melding eruit?

testmelding nl alertIn september werd bekend dat iOS 7 de nieuwe functie ‘Noodmeldingen’ ondersteunt. Later die maand werd ook het eerste testbericht verstuurd. Daaruit is ook af te leiden hoe zo’n bericht eruit ziet (zie afbeelding hiernaast). Het ziet eruit als een eenvoudig tekstbericht met daarin informatie over de noodsituatie en advies hoe je het beste kunt handelen. NL-Alert werkt niet met sms-berichten, maar op basis van cell broadcast. Dit heeft als voordeel dat NL-Alert ook werkt als het netwerk in noodsituaties overbelast is. De overheid kan dan toch een grote groep burgers bereiken. Tijdens de recente grote storm die Nederland op maandag 28 oktober in zijn greep hield zijn in bepaalde delen van het land ook al “echte” meldingen verstuurd. Een voorbeeld daarvan kun je zien in de tweet hieronder.

Hoe zit het met batterijduur?

Natuurlijk wil je de schakelaar voor noodmeldingen altijd ingeschakeld houden. Maar de functie heeft wel invloed op je batterijduur: op het GSM-netwerk heb je een 10% kortere batterijduur en op het 3G-netwerk is dat zelfs 30%. Ben je vergroeid met Twitter en volg je het landelijke nieuws elke seconde op de voet? Dan kun je overwegen om NL-Alert uit te schakelen en pas weer in te schakelen zodra er nieuws circuleert over een mogelijke noodsituatie.

Voor wie?

NL-Alert zendt alleen berichten uit in de regio waar de noodsituatie zich voordoet. Maandag zal echter een landelijke test worden uitgevoerd, zodat iedereen kan kijken of het toestel goed is ingesteld. NL-Alert werkt alleen op de volgende toestellen:

  • iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5s of iPhone 5c met iOS 7 (voor sommige providers vanaf iOS 7.0.3)
  • Op je toestel moeten de aanbiederinstellingen zijn bijgewerkt.
  • De schakelaar voor het ontvangen van noodmeldingen moet staan ingeschakeld.

Let op: de iPhone 4 ondersteunt geen noodmeldingen en dus ook geen NL-Alert. De iPad en iPod touch hebben niet de vereiste chip en ondersteunen dus ook geen NL-Alert.

NL-Alert werkt momenteel via de volgende netwerken en alle (sim-only) aanbieders die van een van deze netwerken gebruik maken. In de praktijk dus alle in Nederland actieve telecomaanbieders.

Voor bepaalde providers is iOS 7.0.3 verplicht in verband met de vereiste carrier update voor Noodmeldingen. De schakelaar is anders niet zichtbaar. Dit geldt in ieder geval voor Tele 2.

Meer vragen?

NL-Alert is gratis en anoniem. De overheid hoeft jouw telefoonnummer niet te weten om een bericht te kunnen sturen. Alle telefoons die aan de eisen voldoen en die zich binnen het bereik van een bepaalde telefoonmast bevinden, ontvangen het noodbericht.

Lees ook:

Hieronder zie je een voorlichtingsfilmpje over NL-Alert:

https://www.youtube.com/watch?v=8-djsGrUaN8

Update: en, werkte het?

Op Twitter was goed te volgen of de noodmelding bij veel mensen was aangekomen.


Filmpje niet zichtbaar in de app? Kijk via deze link.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 november 2014, 12:19
Categorie Achtergrond
Onderwerpen nl-alert, noodmeldingen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.