Apple europa

‘Roamingkosten blijven nog tot 2018 bestaan in EU’

Het lijkt erop dat roamingkosten voorlopig niet worden afgeschaft. Een nieuw voorstel uit Letland wil roamingkosten tot 2018 laten bestaan.

Apple europaOfficieel zouden roamingkosten eind 2015 worden afgeschaft. Het Europese Parlement stemde al in met een dergelijk voorstel van toenmalig commissaris Neelie Kroes, maar definitief is het nog niet. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de telecomministers van de Europese lidstaten. Ondertussen lijkt er een kink in de kabel te komen: de Letse voorzitter van de Europese Raad heeft een nieuw voorstel liggen, waarin het voor Europese providers mogelijk blijft om tot 2018 roamingkosten in rekening te brengen. Reuters kreeg het voorstel onder ogen.

Letland heeft dit jaar het voorzitterschap van de Raad van Europa overgenomen van Italië. De Italiaanse voorzitter stelde al voor om roamingkosten veel geleidelijker af te schaffen en de Letse voorzitter lijkt het daarmee eens. Er ontstond verdeeldheid onder de betrokken partijen. Eerder schreven we al, dat het volgens de Europese telecommninisters waarschijnlijk niet lukt om voor 15 december 2015 roaming af te schaffen. De meeste lidstaten hebben meer tijd nodig om de gevolgen van de afschaffing te analyseren. Gesprekken over de afschaffing werden vorig jaar meermaals uitgesteld. Er ontstond daardoor twijfel of het voorstel het wel zou halen.

Het nieuwe voorstel uit Letland geeft Europese providers nu de mogelijkheid om veel langer roamingkosten in rekening te brengen – tot wel 2018. Vanaf dat jaar zouden providers verplicht zijn om een beperkte databundel aan be bieden, waarmee je voor het thuistarief kunt bellen, sms’en en internetten. Buiten deze bundel mogen providers maximaal het groothandelstarief van 5 eurocent per minuut en 5 eurocent per MB mogen berekenen. Momenteel geldt nog een maximumtarief van 20 eurocent per minuut en per MB. Het nieuwe voorstel wordt volgende week besproken door de lidstaten. Daarna moet het voorstel nog langs het Europees Parlement en de Europese Commissie. Er is dus nog een lange weg te gaan voordat roaming echt is afgeschaft.

T-Mobile speelde vorige week al op de veranderingen in, door klanten een belbundel aan te bieden waarmee je twee uur voor Nederlands tarief in de EU-landen kunt bellen. Die regeling geldt nog niet voor internet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 januari 2015, 13:16
Categorie Achtergrond
Onderwerp roaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.