Records: zelf databases maken op de Mac

Records is een nieuwe database-app voor consumenten en kleine bedrijven, speciaal gemaakt voor OS X Yosemite.

Records is een nieuwe database-app voor de Mac. Je kunt hiermee allerlei nuttige informatie in een kaartenbak stoppen, bijvoorbeeld spullen in huis of recepten. Records bevat allerlei handige templates en is speciaal gemaakt voor OS X Yosemite.

records-for-mac

Database voor thuisgebruik

Ooit bracht Apple’s dochterbedrijf FileMaker een eenvoudige database-app uit waarmee je makkelijk databases voor persoonlijk gebruik kon maken. De naam was Bento en je kon het gebruiken om bijvoorbeeld een kaartenbak te maken voor de vakantiehuisjes die je verhuurt. Of een inventarisatie van de kunstwerken die je thuis hebt hangen. Bento stopte drie jaar geleden, waardoor gebruikers gedwongen waren om over te stappen naar het duurdere alternatief FileMaker Pro. Maar ja, de prijs van €350 voor een individuele licentie van FileMaker Pro 13 schrikt toch wat af, als je alleen maar een kaartenbakje wilt maken voor je collectie smurfenfiguurtjes. Records is dan een aantrekkelijker alternatief: die kost ‘maar’ 50 euro.

records-interface

Records: ook voor kleine bedrijven

Records is trouwens niet alleen bedoeld voor consumenten, maar is ook handig voor start-ups en andere kleine bedrijven die geen €350 hebben liggen Apple’s dure oplossing. Je kiest een van de templates, geeft aan welke velden je nodig hebt (tekstvelden, aanvinkvakjes, plaatjes, pop-up knoppen) en selecteert een thema. In elk formulier kun je met een visuele editor de lay-out aanpassen naar eigen wensen. Hulplijnen zorgen ervoor dat de formulieren precies mooi zijn uitgelijnd. Alles is WYSIWYG (What You See Is What You Get), dus je ziet meteen hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Kennis van programmeren is niet nodig. Ben je klaar, dan kun je meteen beginnen met vullen.

Volgens de makers van Records kun je databases met tienduizenden records maken. Je kunt Records bijvoorbeeld gebruiken voor je Harry Potter-boekencollectie of -filmcollectie, zoals op de voorbeelden te zien is. Of gebruiken het voor de facturen die je naar klanten verstuurt. Je kunt templates met anderen uitwisselen, zelf templates maken of bestaande templates aanpassen.

Records is een 64-bit app, aangepast voor OS X Yosemite en voor Macs met retinascherm. Erg veel aanbod van echt goede persoonlijke database-apps is er niet voor de Mac, dus Records is zeker de moeite waard om te bekijken als je naar iets dergelijks op zoek bent. Vind je de prijs uiteindelijk toch nog te hoog, dan kun je je ‘kaartenbak’ natuurlijk ook in Excel of een andere spreadsheet maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 februari 2015, 9:29
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen database, filemaker

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.