FileMaker stopt met Bento database-apps

FileMaker gaat stoppen met Bento, de eenvoudige database-software voor kaartenbakken, projecten en andere handige lijstjes.

bento icoonApple-dochter FileMaker heeft aangekondigd dat ze niet langer doorgaan met Bento. Bento was een oplossing om persoonlijke databases te maken. Het was bedoeld als een goedkope en lichtgewicht variant van de FileMaker-databases, die voor bedrijven bedoeld zijn. Vanaf 30 september stop FileMaker ermee en daarmee verdwijnen ook de apps voor iPhone, iPad en Mac. Technische ondersteuning zal nog tot 30 juli 2014 beschikbaar blijven. Er komt geen vervangend product; mensen die toch databases willen blijven beheren op OS X en iOS krijgen het advies om over te stappen naar FileMaker Pro.

Maar dat is veel duurder. Vandaar dat FileMaker een korting van $120 aanbiedt als je besluit om over te stappen. FileMaker is een relationele database-oplossing, die vooral door kleine en middelgrote bedrijven wordt gebruikt. Je kunt er een voorraadsysteem mee maken, een klantendatabase of een database met klussen die je nog moet uitvoeren of huizen die je verhuurt. De software is zodanig gemaakt, dat kleine bedrijven geen IT’er in dienst hoeven te nemen om de databases te kunnen vullen; ook een slimme medewerker met wat IT-kennis kan een database maken.

bento evenementen

Bento werd in januari 2008 geïntroduceerd op de Mac. Ruim een jaar later verscheen de iOS-app, die in 2009 regelmatig updates kreeg. Daarna nam de frequentie van updates af en ze waren ook nooit substatieel. Verder dan kleine puntreleases die uiteindelijk eindigden bij versie 1.2.2 kwam FileMaker niet. Is Bento ten onder gegaan aan tanend succes? Dat wil FileMaker niet zeggen. Ze houden het erop dat vlaggenschipproduct FileMaker zo sterk groeit, dat ze besloten hebben om de kleinere variant Bento te sluiten.

bento-round-up

Bento is vernoemd naar de lunchdoosjes met meerdere vakjes, die Japanners gebruiken. In Bento kun je ook items in vakjes stoppen, iets wat wordt gevisualiseerd in het appicoon. Het probleem met Bento is wellicht, dat mensen niet meteen een toepassing zien voor zo’n algemeen bruikbare database-oplossing. FileMaker noemt als voorbeeld het bijhouden van een contactendatabase, maar daarvoor heb je al diverse gespecialiseerde adresboekapps. En voor het opslaan van een lijst met wachtwoorden kun je ook bij gespecialiseerde apps als 1Password terecht.

FileMaker, Inc. is increasing its focus on FileMaker Product Line software. Thanks to the ease of creating iPad and iPhone solutions, our customers’ use of FileMaker on iOS is growing rapidly. Our increased focus will create an even better experience for these customers. As part of our sharpened focus, we will stop further development of the Bento consumer products.

Downloaden: Bento (€4,49, iPhone, iOS 6.0+)
Ook verkrijgbaar: Bento voor iPad (€8,99, iPad, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 juli 2013, 10:03
Categorie Productiviteit
Onderwerpen bento, filemaker

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.