Rechter beslist: iPhone zonder abonnement in Duitsland (Update)

T-Mobile zal de komende weken voldoen aan het verzoek van de rechtbank in Hamburg om de iPhone ook zonder simlock en verplicht contract aan te bieden. Vodafone is daarbij niet het enige bedrijf dat bezwaar maakt tegen het exclusieve contract tussen T-Mobile en Apple.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Duitse iPhoneT-Mobile buigt voorlopig voor de eisen van concurrent Vodafone. Dat betekent dat de iPhone de komende tijd niet meer alleen in combinatie met een tweejarig abonnement van T-Mobile verkrijgbaar zal zijn. Ook eist de rechter dat de iPhone op andere netwerken dan die van T-Mobile kan worden gebruikt. Dat laatste zal nog een lastige kluif worden, want het betekent dat de simlock vóór overhandiging aan de klant moet zijn verwijderd. In een reactie heeft T-Mobile aangegeven dat ze aan de eisen zullen voldoen tot de hoorzitting in Hamburg, die over twee weken wordt verwacht.

Het zijn spannende ontwikkelingen, nadat Vodafone afgelopen maandag vraagtekens stelde bij de wijze waarop T-Mobile de iPhone in Duitsland mag aanbieden. T-Mobile legt zich voorlopig bij de beslissing neer, maar geeft in een reactie wel aan dat ze het recht voorbehouden om een schadeclaim bij Vodafone in te dienen. Ook zeggen ze in de verklaring dat de verkoop van de iPhone gewoon doorgaat. Philip Humm, woordvoerder van T-Mobile Deutschland zegt verder dat het bedrijfsmodel dat T-Mobile heeft gekozen juist is: de klanten kunnen profiteren van unieke features en tarieven op maat. T-Mobile is ook de enige die in het hele land een dekkend EDGE-netwerk heeft en meer WLAN-hotspots aanbiedt dan andere mobiele operators. Tevens stelt Humm dat de speciale iPhone-abonnementen waartoe de klanten tot nu toe gedwongen waren, meer waar voor hun geld bieden dan wanneer klanten ze los moesten afsluiten.

Eigenlijk is in die woorden wel een beetje te proeven dat T-Mobile toch nattigheid voelt. Eerder werd heel wat minder moeite gedaan om de klanten ervan te overtuigen dat T-Mobile toch echt de beste aanbieder was. Voorheen was het slikken of stikken.

Vodafone is niet het enige bedrijf dat om opheldering vraagt. Volgens serviceprovider Debitel gelden er ook in Duitsland bepalingen, die de exclusieve verkoop van toestellen via één netwerkoperator verbieden. Ze beroepen zich daarbij op voorwaarden in de GSM-licentie die de operators hebben ondertekend. Deze vereisen dat deelnemers het mogelijk moeten maken om van netwerk te wisselen. Maar door de constructie die Apple en T-Mobile hebben gekozen kunnen klanten niet van netwerk wisselen en ook niet van provider. Midden oktober zou Debitel al melding hebben gemaakt van deze ‘overtreding’ bij de nationale telecomregulator (Bundesnetzagentur).

Meer informatie is onder andere te vinden bij NTV en bij Heise.

Update: De Duitse iPhone zonder abonnement en zonder simlock en andere blokkades zal €999 euro gaan kosten, zo meldt Macnotes.de. Dit is inmiddels door T-Mobile bevestigd aan het Duitse persbureau DPA. Eerder gekochte Duitse iPhones zouden volgens de bron kostenloos door T-Mobile simlockvrij worden gemaakt.

Update 2: Het officiële persbericht (Duits)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:54
Categorie Providers
Onderwerpen abonnementen, t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.