Processor iPad 2 minder snel dan gedacht?

Apple's A5 processor is mogelijk gebaseerd op twee keer de core uit Apple's A4 processor en niet twee Cortex A9 cores, zoals gedacht.

Apple A5 processorDat de iPad 2 een stuk sneller is dan de huidige iPad werd gisteren al bevestigd door een test van CNET UK met de SunSpider JavaScript Benchmark. Uit die test kwam naar voren dat een groot deel van die snelheidswinst te danken is aan de nieuwe versie van iOS (4.3), die op de nieuwe iPad draait. Als je iOS 4.2 op de iPad 2 zet is draait hij opeens 2,5 keer zo langzaam, zo ontdekte CNET.

De software-update heeft dus uiteindelijk meer invloed op de snelheid dan de komst van de dualcore processor. ars technica heeft daar wel een verklaring voor. De site heeft het vermoeden dat Apple’s A5 processor is gebouwd op basis van twee Cortex A8 cores, waarvan er één Apple’s A4 processor zit (dat is de processor uit de huidige iPad en de iPhone 4). Hierdoor verdubbelt de snelheid, zoals Apple zelf al zei. Als Apple zijn A5 namelijk had gebouwd rondom twee Cortex A9 cores, zoals in het algemeen werd verwacht, dan was de snelheidswinst nog veel groter geweest.

Apple beweert dat de iPad 2 op grafisch gebied 9x zo snel is, dan de eerste versie van de iPad. Om dit te bewerkstelligen is een verbetering van graphics core in A5 processor, ten opzichte van de A4, waarschijnlijk niet genoeg. Ars technica denkt daarom dat er meerdere graphics cores in de A5 zitten.

Het wachten is nu tot vrijdag de iPad 2 in de verkoop gaat. Dan zal hij waarschijnlijk vrij snel aan nieuwe tests worden onderworpen en zullen er sites zijn die hem open schroeven om het ware geheim achter Apple’s A5 processor te achterhalen. Dan zullen we ook weten hoeveel werkgeheugen de iPad 2 heeft. De eerste iPad heeft 256 MB en bij de iPhone 4 is het 512 MB.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 maart 2011, 21:14
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.