Privéberichten op Path verdwijnen vanzelf na een dag

Path gaat privéberichten na 24 uur wissen, om de privacy van gebruikers te vergroten. De iPhone-app is echter steeds minder populair.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

path-iphone-smileyPath is als berichtenapp iets uit de gratie geraakt, al schijnt de app het in Azië nog wel goed te doen. Toen de app in februari een iOS 7-uiterlijk invoerde, vroegen we ons nog af: komen de gebruikers terug?. Een van onze lezers schreef: “Vind het heel lastig om te zeggen waar Path nou naar toe gaat. Het lijkt soms wel alsof het een beetje een identiteitscrisis heeft. Het wil Facebook én Whatsapp vervangen. Ik ben echt op zoek naar een goede vervanger van Facebook, maar zo lang mijn vriendengroep hier nog geen gebruik van maakt heeft het weinig zin nog.” Dat vat kernachtig samen waar Path’s probleem zit. Na een poging om WhatsApp en Facebook te vervangen heeft Path alweer een nieuwe insteek gevonden: een Snapchat-achtig functie, waarbij je privéberichten vanzelf verdwijnen.

Path noemt het een ‘ephemeral model’, waar ze vanaf 11 juni naar overschakelen. Het houdt in dat alle privéberichten naar andere gebruikers na 24 uur vanzelf verdwijnen. Ze worden ook gewist van de Path-server. Het zou bedoeld zijn als een verbetering van je privacy, al geven de makers zelf niet aan waarom ze deze nieuwe functie nodig vinden. Het lijkt erop dat Path steeds nieuwe dingen verzint om toch maar weer in het nieuws te komen. De ene keer is het een functie van WhatsApp, nu is het een functie van Snapchat. Het grote verschil is dat de berichten bij Snapchat binnen 10 seconden alweer verdwijnen, terwijl bij Path nog 24 uur de tijd is om een bericht te lezen en te herlezen. Path heeft als unieke eigenschap dat je maar 50 vrienden mag toevoegen. Omdat de groep kleiner is, ben je sneller geneigd om dingen te zeggen die persoonlijk zijn. Daarmee proberen ze zich te onderscheiden van Facebook, waar mensen honderden oppervlakkige ‘vrienden’ kunnen hebben. Het idee is goed: alleen dingen delen met écht goede vrienden. Alleen blijken gebruikers er niet zo op zitten te wachten: als je iets persoonlijks kwijt wilt aan een kleine groep, gebruik je wel WhatsApp.

Path timeline iPhone iOS 7 path-ephemeral

Path waarschuwt dat een klein deel van de oudere berichten nog kan blijven hangen, waardoor ze langere tijd zichtbaar blijven. Je kunt dit oplossen door uit te loggen in de app of ze handmatig te wissen. Path verscheen in 2010 in Nederland en was één van de apps die invloedrijk zijn geweest op het design van iPhone-apps. In 2011 kreeg de app een spectaculair nieuw uiterlijk, waardoor het aantal gebruikers meteen met 800 procent steeg. Een jaar geleden groeide het aantal gebruikers opnieuw toen er een WhatsApp-achtige privéchat aan werd toegevoegd, die nu dus wordt voorzien van een functie om berichten automatisch te laten verdwijnen. Maar daarna leek de groei wat te stoppen. Misschien heb je de app wel geïnstalleerd, maar is het alweer een tijdje geleden dat je er echt gebruik van hebt gemaakt.

Lees ook: Path krijgt iOS 7-uiterlijk, maar keren gebruikers terug?

Ondertussen schijnt Path in Azië erg populair te zijn. Al sinds 2012 groeit de app snel, onder andere dankzij een deal met Sony. Op alle Xperia-toestellen in Azië werd de app een tijdlang standaard meegeleverd. Uit App Store-gegevens is af te lezen dat Path inderdaad erg populair is in Indonesië, maar in andere landen steeds minder wordt gebruikt. Zelf beweert Path dat ze meer dan 20 miljoen gebruikers hebben, al willen ze niet aangeven hoe die verdeeld zijn over de aardbol.

Downloaden: Path (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

path-app-ipad

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 21:09
Onderwerp path talk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.