Patent: iPhone kan foto’s achteraf scherpstellen met Lytro-achtige camera

Een nieuw Apple-patent beschrijft hoe de iPhone een Lytro-achtige camera kan gebruiken om gemaakte foto's achteraf scherp te stellen.

lytro iphoneEen nieuw Apple-patent beschrijft een camera voor een draagbaar apparaat, waarmee het mogelijk is om foto’s achteraf scherp te stellen. Apple spreekt in het patent over een plenoptische camera, oftewel een lichtveldcamera die in één keer een volledige scène kan vastleggen. Deze technologie wordt onder andere gebruikt door de Lytro-camera die wordt verkocht in de Apple Store. Dat Apple hier in geïnteresseerd is bleek afgelopen jaar al. Toen ontdekten we dat Steve Jobs in gesprek was met Lytro-CEO Ren Ng.

Apple’s patent beschrijft hoe een adapter een microlens van de lichtveldcamera positioneert tussen de gewone iPhone-lens en de camerasensor. Deze adapter kan bewegen, waardoor het volgens Apple mogelijk is om foto’s van een lage resolutie te maken die je achteraf kunt scherpstellen, of foto’s met een hoge resolutie waar je niks meer aan kunt veranderen.

Apple spreekt in het patent over een camera voor een draagbaar apparaat, maar houdt in het midden wat voor device dit zou zijn. Verdere toevoegingen in het patent bieden echter duidelijkheid: Apple beschrijft namelijk ook hoe de camera bijvoorbeeld via een mobiel datanetwerk met het internet kan verbinden.

Het patent werd op 22 september 2011 door Apple ingediend, nog voordat we voor het eerst hoorden over de gesprekken tussen Lytro en Apple. Wanneer de twee bedrijven met elkaar om tafel zaten is alleen niet bekend, waardoor het onduidelijk is of het patent voor of na de gesprekken is aangevraagd.

Apple heeft sinds het aanvragen van het patent drie iPhones op de markt gebracht die de lichtveldcameratechniek niet gebruikten. Het moge dus duidelijk zijn dat het idee bij Apple op de lange baan terecht is gekomen. Het is dus moeilijk om te voorspellen wanneer Apple de nieuwe camera wil gebruiken. De iPhone 5s en iPhone 5c zijn zo kortgeleden verschenen dat er nog geen gelekte onderdelen zijn die wijzen op nieuwe camera’s in de volgende iPhone.

Appleinsider

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 november 2013, 13:30
Categorie Apps
Onderwerpen camera, lytro, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.