Volkskrant Select-app komt in december, kost 1,79 euro per week

Volkskrant Select voor de iPad is het antwoord op NRC Reader. De app biedt elke avond 10 verhalen uit de ochtendkrant erop.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Volkskrant Select iPad presentatieHet antwoord van De Volkskrant op NRC Reader heet Volkskrant Select en gaat 1,79 euro per week kosten. Het wordt in universele applicatie die in december voor iPad en iPhone beschikbaar zal zijn. Dat maakte Philippe Remarque, hoofdredacteur van De Volkskrant, zonet bekend op de Nationale Uitgeefdag. In de applicatie lees je elke avond om 22:00 uur een selectie van 10 artikelen uit de krant die de dag erop verschijnt. Volkskrant Select zal als losse app te downloaden zijn en dus niet te vinden zijn in Apple’s eigen Kiosk, liet Remarque aan iPadclub weten. De applicatie wordt hoger in de markt gezet dan NRC Reader, dat 4,49 euro per maand kost voor ongeveer 7 krantenartikelen per dag.

Het publicatiemoment van Volkskrant Select ligt in de avond en zo kan je in de applicatie de verhalen lezen die je anders pas in de ochtendkrant de dag erop leest. Het tijdstip is afgestemd op het leefritme van veel lezers: die hebben overdag een te druk werk- en gezinsleven om steeds de krant te lezen en pakken aan het eind van de avond de iPad of iPhone nog even tevoorschijn, liet Remarque ons weten.

Om 22:00 uur ‘s avonds krijg je al inzicht in de krant van de dag erop. De abonnee van de ‘papieren krant’ hoeft zich niet gepasseerd te voelen: Volkskrant Select wordt gratis voor reeds betalende abonnees. Niet-abonnees kunnen één artikel gratis lezen. Toch wordt de applicatie volgens de krant vooral in de markt gezet als verrijking voor bestaande abonnees – en niet zozeer om een nieuw publiek aan te trekken. “Zonder kannibalisatie geen innovatie”, aldus Remarque.

volkskrant select 2

De Volkskrant toonde een concept van de iPad-app dat ongeveer de look and feel van NRC Reader heeft, maar wel is voorzien van een bewegende cover. De applicatie zal ook offline te lezen zijn en de krant belooft uitgebreide deelmogelijkheden voor verhalen. Aan de technische kant is interessant dat de applicatie niet benaderd wordt als een krant, maar als een website die bijvoorbeeld net als iPadclub draait op basis van WordPress. Dat maakt dat de inhoud snel aan te passen is en dat er veel externe webcontent in te voegen is in de artikelen. Artikelen kunnen ook na afloop van publicatie nog worden aangepast als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Opvallend is dat de cover van de app een video bevat, maar die zal niet elke dag worden aangepast. Sterker nog, het is maar de vraag of de huidige cover zo blijft bestaan, als de app volgende week naar de productieomgeving gaat. De oplossing is ontwikkeld door ImgZine, opgericht door Marijn Deurloo en Bert Kok, die zich lieten inspireren door het succes van Flipboard. Bert Kok bevestigde ons in een gesprek na de presentatie nogmaals, dat de iPhone- en iPad-app gelijktijdig beschikbaar zullen komen.

volkskrant select 1

Ook website op de schop

De Volkskrant logo oude iPhone-appNet als concurrent NRC, pioniert ook De Volkskrant dus op de iPad met een nieuw verdienmodel. Maar het is niet de enige stap die de krant maakt om ook online geld aan artikelen over te houden. De Volkskrant komt in februari volgend jaar met een nieuwe website waarop je extra inhoud leest met behulp van dagpassen. Je betaalt daarbij 89 cent voor een dagpas of 4,99 euro voor een weekpas – dus wél hetzelfde bedrag als NRC Reader. De prijsstelling doet vermoeden dat de nieuwe website te betalen is met in-app aankopen die via Apple lopen, maar daarover is nog geen duidelijkheid.

Het Volkskrant-logo in dit artikel is afkomstig van de huidige Volkskrant iPhone-app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juli 2014, 8:59
Categorie Uncategorized

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.