Orange, O2 en T-Mobile sluiten iPhone-deal met Apple

Orange, O2 en T-Mobile zijn de drie Europese mobiele operators die een overeenkomst met Apple hebben gesloten over de levering van de iPhone. De officiële aankondiging zal waarschijnlijk over een week worden gedaan op de IFA in Berlijn. De operators gaan accoord met het delen van 10% van de spraak- en abonnements-inkomsten met Apple.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Orange, O2 en T-Mobile zijn de providers in Europa voor de iPhoneTerwijl de discussies over Vodafone nog lopen hebben drie Europese operators hun handtekening gezet onder de voorwaarden van Apple. Volgens de Financial Times is Apple erin geslaagd om drie mobiele operators, te weten Orange (Frankrijk), O2 (Engeland) en T-Mobile (Duitsland) over te halen voor een exclusieve overeenkomst. Dat betekent ook dat ze accoord zijn gegaan met het delen van de opbrengsten.

Het contract houdt in dat Apple 10 procent van de inkomsten uit gesprekken en dataverkeer opstrijkt, aldus de Financial Times. Dit is hetzelfde percentage dat Apple eist van fabrikanten die het Made for iPod-logo op hun producten willen plakken.

Voor Nederland heeft de aankondiging nog geen betekenis; de genoemde mobiele operators zijn actief in de Europese landen waar de iPhone eerst zal worden gelanceerd: Duitsland, Frankrijk en Groot-Britannië. Details over prijs, lanceringsdatum en deals met andere Europese operators zijn nog niet uitgelekt, maar de verwachting is dat op de electronicabeurs IFA in Berlijn meer informatie beschikbaar komt.

De iPhone komt beschikbaar bij T-Mobile in Duitsland, Orange in Frankrijk en O2 in het Verenigd Koninkrijk. Alledrie hebben een exclusieve deal om als enige operator in hun land de iPhone te verkopen. De afspraak om 10% van de spraak- en data-omzet af te staan is uniek: nog niet eerder lukte het een toestelfabrikant om dit voorelkaar te krijgen bij een Europese operator. Het betekent een omslag in de verhoudingen tussen toestelfabrikant en mobiele operator, net zoals eerder met AT&T in de VS gebeurde. Toch zit er voor de mobiele operators ook een pluspunt aan de overeenkomst. Een van de tactieken waarmee Apple ze namelijk heeft overgehaald is het vooruitzicht op een laag financieel risico, omdat iPhone zonder de gebruikelijke subsidie zal worden verkocht. Ook dat kan een omslag teweeg brengen in telecomland.

Mobiele operators hebben zich er sterk tegen verzet, maar nu er één fabrikant in geslaagd is zouden anderen kunnen volgen. Alledrie operators verwachten een flinke groei in klanten, een verbetering van hun imago en een grotere omzet, aangezien iPhone-gebruikers meer dan gemiddeld bellen en gebruikmaken van diensten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:56
Categorie Providers
Onderwerp t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.