Opinie: Waarom de iPad Pro de enige iPad is, die ertoe doet

Als Apple de verkoop van de iPad weer op de rails wil krijgen, zal een onthulling van een opgeleukte iPad Air 3 niet genoeg zijn. De iPad Pro is de enige iPad waar mensen reikhalzend naar uitkijken.

iPad Pro-speakers

Toen Steve Jobs op 27 januari 2010 de eerste iPad onthulde, was het direct een waardevolle aanvulling op de iPhone. Dankzij het grotere scherm had je volgens Jobs ‘het internet in je hand’. Anno 2016 heeft de iPhone echter zo’n metamorfose doorgemaakt, dat de verhoudingen nu heel anders liggen. Wat ons betreft kan Apple tijdens het maart-event dan ook beter een kleinere iPad Pro uitbrengen, want een nieuwe iPad Air is lang niet spannend genoeg. Ik zou mijn iPad 2 er in ieder geval niet voor inruilen.


Als we een iPad Air naast een iPhone 6s Plus of zelfs een iPhone 6s leggen, zie je dat het scherm van de iPad nog steeds een stuk groter is. Maar het verschil is door de jaren heen kleiner geworden. De functies van de twee producten zijn nagenoeg identiek en je gebruikt er veelal dezelfde apps op. Dat heeft ervoor gezorgd dat in de meeste Nederlandse huishoudens de iPad wordt gezien als een apparaat dat je regelmatig even gebruikt, maar waarbij je eigenlijk geen reden hebt om een nieuwe te kopen.

Waarom zou je een oude iPad nog upgraden?

In de praktijk wordt de keuze om je iPad te upgraden steeds lastiger te rechtvaardigen. Neem nou mijn persoonlijke situatie. Aanvankelijk gebruikte ik mijn iPad 2 om series te kijken en games te spelen in de trein. Tegenwoordig is mijn iPhone groot genoeg voor deze relatief korte gebruiksmomenten. De iPhone zit bovendien standaard in je broekzak, dus waarom zou ik elke dag nog de iPad meenemen? Op de iPhone zijn precies dezelfde functies aanwezig – en je kunt er ook nog mee bellen.

De Foto's-app op de iPhone en iPad.

Wat meespeelt is dat de iPhone en iPad geen goedkope producten zijn. Daardoor zal de iPad het steeds vaker moeten afleggen als je één van de twee wilt upgraden. Zelf heb ik een iPhone 6 en gebruik ik sporadisch nog mijn tweede generatie iPad. Die tablet gaat inmiddels alweer heel wat jaren mee. Maar betere prestaties en een dunner ontwerp zijn voor mijn niet overtuigend genoeg om de iPad 2 te vervangen door een nieuwer exemplaar.

Ik ben vast niet de enige die zo denkt, en dat zal Apple vast niet lekker zitten. Het is al langer bekend dat gebruikers ieder jaar (of om het jaar) een nieuwe iPhone in huis halen, maar dat ze bij de iPad verwachten dat het apparaat minstens 5 jaar meegaat. Als ik naar mijn eigen situatie kijk, geef ik ze daar groot gelijk in.

Bekijk ook

Een iPad moet 5 tot 10 jaar meegaan

iPad-gebruikers vervangen hun iPad relatief weinig, blijkt uit onderzoek van CIRP. Een iPhone vervang je elke 2 jaar, een iPad gaat wel 4 jaar of langer mee.

Er zijn natuurlijk doelgroepen waarbij het wel zin heeft om vaker de iPad te updaten, zoals in het onderwijs. Daar gaat de iPad juist een grotere rol spelen, dankzij de onderwijsfuncties die iOS 9.3 introduceert. Maar voor consumenten is de iPad een praktisch hulpmiddel geworden, waarbij een dunnere behuizing of meer pixels geen reden zijn om regelmatig een nieuwe te kopen.

Bekijk ook

Dit gaat iOS 9.3 betekenen voor docenten en scholieren in het onderwijs

iOS 9.3 bevat veel nieuwe functies voor het onderwijs. Welke nieuwe apps en software zijn onderweg naar docenten en scholieren die gebruik maken van iPads?

De iPad moet zich onderscheiden van de iPhone

De iPad zal zich op meer vlakken moeten onderscheiden van de iPhone, om nog relevant te blijven voor mensen die al een iPhone hebben. Met de iPad Pro is dat het geval: Apple is daar vorig jaar een nieuwe weg mee ingeslagen. De iPad Pro heeft een scherm dat een stuk groter is dan dat van de iPhone 6s Plus en bovendien zitten er functies met toegevoegde waarde in, namelijk de Apple Pencil en de Smart Connector.

Apple Pencil met iPad Pro-tekening

Dit veranderde de iPad Pro in een klap van iPhone-concurrent tot een product dat dichter in de buurt van de MacBook kwam. Een iPad voor de zakelijke markt, dankzij het speciale toetsenbord. Ideaal voor grafisch ontwerpers, dankzij de Apple Pencil en allerlei iOS-apps die dit accessoire ondersteunen.

Daarom is het gerucht dat Apple op 21 maart een kleinere versie van de iPad Pro aankondigt zo logisch. We snappen ook waarom iCulture-lezers zo uitkijken naar de kleinere iPad Pro. Zelfs met het kleinere scherm heeft de ‘iPad Pro Mini’ nog steeds de unieke ondersteuning voor de Smart Connector en de Apple Pencil, wat het tot een volwaardige tekentablet maakt die je gemakkelijk met je mee kunt nemen.

Hierdoor kunnen de iPad Pro en iPad Pro Mini mooi naast de grotere iPhones bestaan, zonder dat ze concurrenten van elkaar zijn. Jij als gebruiker hebt nog steeds de keuze, terwijl de twee genoeg van elkaar verschillen om een aankoop van zowel een iPad Pro als iPhone te rechtvaardigen.

Bekijk ook

iCulture-lezers zien liever een nieuwe iPad dan de iPhone SE op 21 maart

Het Apple-event van 21 maart staat voor de deur, en uit meer dan tweeduizend reacties blijkt wel dat de iCulture-lezers er ook zin in hebben! Een nieuwe iPad staat bij de meeste mensen bovenaan het verlanglijstje, maar hoe deden andere producten het?

Zou jij nog wel tevreden zijn met de komst van een iPad Air 3? Laat het aan ons weten in een reactie onder dit artikel.

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer. De nieuwste generatie is de iPad Pro 2022.

iPad Pro

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.