Een iPad moet 5 tot 10 jaar meegaan

iPad-gebruikers vervangen hun iPad relatief weinig, blijkt uit onderzoek van CIRP. Een iPhone vervang je elke 2 jaar, een iPad gaat wel 4 jaar of langer mee.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipad zakelijkWe schreven eerder al eens: een iPad is voor de langere termijn. Misschien koop je elk jaar een nieuwe iPhone, maar de iPad moet volgens veel mensen minstens twee jaar meegaan. Er zijn zelfs mensen die vinden dat een iPad 5 tot 10 jaar moet meegaan. Geen wonder dat uit een onderzoek van Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) is gebleken, dat iPad-gebruikers hun tablets relatief zelden upgraden. Terwijl iPhone-gebruikers elke 2 jaar een nieuw toestel willen (wat wellicht samenhangt met 2-jarige abonnementen), moet een iPad jarenlang meegaan zonder te vervangen. Sterker nog, uit het onderzoek blijkt dat veel iPad-gebruikers een updatecyclus verwachten zoals bij de televisie, waar je gemiddeld pas na 5 tot 10 jaar uitkijkt naar een nieuw model.

CIRP ondervroeg 2.000 Amerikaanse consumenten die in 2013 een iPhone, iPad of Mac hebben gekocht. iPads worden twee keer zo vaak als een iPhone doorgegeven aan familieleden of vrienden. De iPad is dan ook niet een ‘grote iPhone’, maar lokt heel ander gedrag uit. Net als een Mac, iPod of televisie zijn gebruikers minder geneigd om regelmatig te vervangen. Dat heeft uiteraard ook consequenties: als mensen hun iPad minder snel inruilen voor een nieuwe, zal Apple minder exemplaren verkopen. Als de iPad-gebruikers bovendien sneller genoegen nemen met een tweedehandsje, zal dat de verkoop bij Apple nog verder onder druk zetten. Voor ons als gebruikers is dat geen reden om wakker te liggen, maar het betekent wel dat we de komende jaren steeds rekening moeten houden met ‘Apple is doomed’-verhalen, omdat de investeerders vinden dat Apple op iPad-gebied te weinig groei doormaakt. Zelf heeft Apple voorlopig niets te klagen: in het eerste kwartaal van 2014 heeft Apple volgens marktonderzoeker Gartner een recordaantal van 26 miljoen iPads verkocht.

Uit het onderzoek van CIRP blijken nog andere interessante weetjes. Zou zouden 8 van de 10 iPhone-gebruikers een kapot toestel binnen 2 dagen vervangen. Bij een iPad wachten mensen met gemak een week, voor ze tot vervanging over gaan. We kunnen dus best een paar dagen zonder iPad.

eerste-keer-ipad

In onderstaande tabel van CIRP staat ook waarom mensen hun iPad gaan upgraden. Voor mensen die hun iPad om de 2 tot 4 jaar willen upgraden, is trage performance een reden om naar een nieuw model uit te zien. Bij mensen die hun iPad elke 5 tot 10 jaar willen vervangen, gaat het vooral om meer mensen in het huishouden en grote kwaliteitsverbeteringen.

ipad-vergelijking

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 1:20
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.