Obama introduceert vijf-stappenplan tegen patenttrollen

De Amerikaanse president Barack Obama wil zich inzetten om het aantal patenttrollen significant terug te dringen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Obama patentDe Amerikaanse president Barack Obama gaat zich inzetten tegen zogeheten ‘patenttrollen’, bedrijven met vele patenten in handen die vooral worden gebruikt om geld los te wrikken bij bedrijven die deze patenten wellicht schenden. Het gaat vaak om zeer brede patenten, op bijvoorbeeld de manier waarop je binnen een app extra dingen kunt verkopen. De administratie van Obama heeft een plan bestaande uit vijf stappen opgezet, die de praktijken van patenttrollen moeten terugdringen.

De inzet van de Amerikaanse president tegen patenttrollen is goed nieuws voor veel iOS-ontwikkelaars. Zij worden al lange tijd lastiggevallen door bedrijven zoals Lodsys, die een patent zeggen te hebben op bijvoorbeeld in-app aankopen en advertenties voor eigen producten binnen apps. Dit leidde er eerder dit jaar nog toe dat onder andere Gameloft en Disney werden aangeklaagd, maar ook kleine ontwikkelstudio’s hadden het vorig jaar aan de stok met het bedrijf. Apple bleek ontwikkelaars in 2011 te steunen in patentzaken tegen Lodsys.

Obama zegt met de volgende vijf stappen het aantal patenttrollen terug te dringen:

  1. Laat het Amerikaanse patentbureau een nieuw regelgevingsproces introduceren dat er op is gericht om de naam van patenthouders te onthullen.
  2. Overtuig het Amerikaans Congres om sancties op te leggen bij bedrijven die patenten bezitten die worden misbruikt.
  3. Obama zal het patentbureau onderzoekers laten opleiden om misbruikpatenten bij te brede claims te herkennen.
  4. Beperk het groeiende gebruik van de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) om patentdisputen op te lossen.
  5. De Obama-administratie wil dat het Congres bepaalde ITC-standaarden aanpast om zo meer flexibiliteit bij het inhuren van rechters te creëren.

Dit is niet de eerste keer dat Obama een poging doet het Amerikaanse patentsysteem te verbeteren. In 2011 deed hij nog een poging om het volledige systeem te veranderen. Op het moment zouden Amerikaanse patenten teveel worden misbruikt. Hoewel Apple met concurrenten zoals Samsung vaak tegenover elkaar staat bij patentdisputen, lijkt Obama zich met het bovenstaande vijf-stappenplan vooral te richten op de eerder genoemde patenttrollen: volgens de Amerikaanse president wordt er namelijk gekeken naar bedrijven die naast het bezitten van patenten niks doen.

De Amerikaanse podcast This American Life heeft deze week uitgebreid aandacht besteed aan patenttrollen in de aflevering When Patents Attack…Part Two! Hierin wordt uitgebreid uitgelegd hoe deze bedrijven de patenten in handen krijgen, hoeveel ze ermee verdienen en wat bedrijven in een rechtszaak tegen patenttrollen kunnen doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juni 2013, 10:35
Categorie Apple
Onderwerpen lodsys, obama, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.