Nieuwe iTunes 9 krijgt iPhone-applicatiebeheer, nieuwe synchronisatie en ondersteuning Twitter en Facebook

Apple heeft vandaag iTunes 9 aangekondigd. Voor iPhone-gebruikers wordt het makkelijker om applicaties op de desktop te beheren, applicaties met meerdere computers uit te wisselen en er zijn nieuwe synchronisatiemethoden. Daarnaast is er ondersteuning voor de sociale diensten Facebook en Twitter.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

homesharingApple kondigde vandaag een nieuwe versie van iTunes aan. iTunes 9 bevat een verbeterde Genius-functie, nieuwe synchronisatie-opties en een verbeterde iTunes Store. Voor iPhone-gebruikers zijn er ook verbeteringen, zoals de mogelijkheid om je iPhone-homescreens in iTunes te rangschikken en het makkelijker delen van applicaties (en andere content) tussen meerdere computers thuis.

iTunes is in 23 landen beschikbaar en is de nummer 1 muziekverkoper ter wereld. Er zijn meer dan 8,5 miljard muzieknummers verkocht en er zijn meer dan 100 miljoen accounts met creditcard actief op iTunes (met deze laatste toevoeging wilde Apple waarschijnlijk benadrukken dat het om mensen gaat, die daadwerkelijk iets kopen).

Hieronder zetten we de nieuwe functies in iTunes 9 op een rijtje:

Verbeterde Genius-functie

De Genius-functie van iTunes wordt veel gebruikt. Mensen hebben al 27 miljoen muziekbibliotheken toegevoegd met meer dan 54 miljard muzieknummers.

De Genius-database wordt steeds slimmer, waardoor het nu mogelijk wordt om Genius-afspeellijsten te maken. Die zullen Genius Mixes worden genoemd. Een Genius Mix is een soort automatisch radiostation, dat eindeloos nummers speelt op basis van jouw voorkeuren. Je hoeft het maar één keer te starten en kunt luisteren zolang je wilt. Zie het als een soort geniale DJ, die precies jouw muzieksmaak kent.

In ons vorige nieuwsitem over iPhone-firmware 3.1 hebben we al vermeld dat de Genius-functie voortaan ook voor apps gaat werken.

Nieuwe synchronisatie

Je kunt straks niet alleen een afspeellijst synchroniseren, maar ook op basis van artiest of genre. Bijvoorbeeld alle Rolling Stones-tracks. Dit wordt gedaan via nieuw aanvinkvakjes op de vernieuwde sync-pagina. Hier zie je je artiesten, genres en afspeellijsten. Je kunt ook je complete muziekcollectie kiezen. Een andere sync-mogelijkheid is het synchroniseren van fotoalbums bij evenementen. Dit werkt (helaas Windows-gebruikers) alleen op de Mac.

genius mixes

Beheren van applicaties in iTunes

Je kunt je homescreens op de desktop bewerken en indelen. Dit is een functie die iPhone-gebruikers al lang hebben gewild.

Home sharing

Home sharing is een nieuwe functie om muzieknummers, tv-shows en dergelijke uit te wisselen binnen je eigen huishouden. Dit werkt met maximaal 5 computers. Het was al mogelijk om content die je via iTunes had gekocht op 5 computers af te spelen, maar het was daarbij lastig te zien welke content jouw huisgenoten hadden gekocht. Met home sharing wordt dat makkelijker. Je ziet alle computers waarmee je de content kunt delen en bent in staat om muzieknummers, films, applicaties en dergelijke naar jouw bibliotheek te slepen. Je ziet ook precies wat er nog niet in jouw iTunes-bibliotheek staat. Het geldt niet alleen voor muziek en video’s, maar ook voor applicaties. Verder kun je aangeven dat je automatisch nieuwe aankopen uit verschillende categorieën (muziek, tv-shows, audioboeken…) wilt overnemen op een andere computer. Je kunt ook handmatig de tracks verslepen naar een eigen afspeellijst.

Verbeterde iTunes Store

De iTunes Store heeft een redesign gekregen. Het ziet er overzichtelijker uit, met nieuwe artiestpagina’s en nieuwe filmpagina’s. De afbeeldingen zijn groter en er zijn meer previews mogelijk. Je kunt een preview van albums en losse tracks bekijken in de hoofdsectie van muziek. Met een pijltje naast de koopknop kun je een muzieknummer kado doen of op een wensenlijstje zetten. Dit verlanglijstje kun je automatisch op Facebook of Twitter publiceren.

iTunes LP

itunes lpiTunes krijgt een nieuwe functie: iTunes LP. Dit is meer dan een gewoon muziekalbum, maar je krijgt er ook songteksten bij en afbeeldingen in hoge resolutie, links naar de tijdlijn van de band en andere ‘memorabilia’. Apple demonstreerde deze nieuwe functie aan de hand van een nummer van The Doors. Je kunt biografieën en interviews met bandleden bekijken en een muziekvideo voor het nummer ‘Break on Through’ afspelen. Deze functie werd eerder bekend onder de naam Cocktail. Hiernaast zie je een voorbeeld van een muziekalbum met extra illustraties.


Afbeelding met dank aan @HenkvanEss

iTunes 9 is inmiddels beschikbaar voor zowel Mac OS X als Windows.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 oktober 2009, 0:31
Categorieën Diensten, Mac & macOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.