Nieuwe iPhone-projector werkt zoals insectenogen

Het Fraunhofer Instituut in Duitsland werkt aan een nieuw type projector voor smartphones. Zelfs op een onregelmatig oppervlak is het beeld scherp, dankzij 200 micro-projectoren.

smartphone projectoriPhone-projectoren zijn al verkrijgbaar – dat weten ze ook bij het Fraunhofer Instituut in Duitsland. De onderzoekers hebben daarom iets anders bedacht: een nieuw type LED-projector waarmee je beelden zonder vervorming krijgt die helder en scherp zijn. Ook op onregelmatige oppervlakken. De projector gebruikt een mechanisme dat ook voorkomt in de ogen van insecten. Een reeks van 200 micro-projectors leveren een beeld dat samengesteld wordt afgebeeld op een muur of ander oppervlak. Via elke microprojector kan de focus worden aangepast.

Daardoor is het beeld scherper dan bij een conventionele projector. De data om de microprojector aan te sturen worden geleverd door een camera en een positiesensor, die geïntegreerd kunnen zijn in het systeem. Daarbij wordt gekeken naar de afstand van de projector met het oppervlak. Een gebogen oppervlak hoeft daarbij geen probleem te zijn, want de microprojectoren kunnen dit compenseren.

iphone projectorInteractie met de projectie is zelfs mogelijk. Dit gebeurt via een rooster van infraroodlijnen. Dit alles is verpakt in een blokje van 2 x 2 centimeter. Te groot om in een smartphone in te bouwen, maar voor een losstaande projector is het erg klein.

Meer info bij Fraunhofer Instituut.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 mei 2012, 9:41
Categorie Accessoires
Onderwerp projector

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.