Nederland Tsjechië heeft goedkoopste iPhone 5 in EU (Update)

De iPhone 5 is in Tsjechië het goedkoopst van alle EU-landen. Na de BTW-verhoging naar 21% per 1 oktober heeft Nederland die positie af moeten staan.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iphone 5 doosDe iPhone 5 is binnen de Europese Unie het goedkoopst in Nederland in Tsjechië. Je betaalt in Tsjechië €654 voor het goedkoopste model, een bedrag dat in andere landen soms een stuk hoger ligt. Nederland hoorde even bij de goedkoopste EU-landen, maar is na de BTW-verhoging naar 21% per 1 oktober nu een middenmoter met €670,- voor de 16 GB-versie. Belgische iPhone 5-kopers moeten op een prijs vanaf €699 rekenen. In Italië zou je voor de goedkoopste iPhone 5 €729 euro betalen, terwijl je daar voor het duurste model €949 neerlegt. Daarmee is Italië het duurste EU-land dat van de euro gebruikmaakt. In Hongarije is de iPhone 5 nog duurder, met een maximumbedrag van ruim 951 euro. Dit land gebruikt echter de euro niet.

Internationaal zijn er ook aardig wat prijsverschillen. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door Apple, maar ook door de koersen die in deze landen worden gebruikt. De iphone 5 is onder andere in Hong Kong goedkoper dan in Nederland.

De kans bestaat dat de prijzen voor de iPhone 5 in Nederland nog gaan veranderen. Op 1 oktober wordt de BTW namelijk verhoogd van 19 procent naar 21 procent. Apple heeft nog niet bekendgemaakt of ze dit in de prijs van de iPhone 5 zullen doorvoeren.

Let op! In verband met de BTW-verhoging per 1 oktober 2012 van 19% naar 21% is Nederland helaas niet meer het goedkoopste EU-land. De Nederlandse prijzen zijn nu respectievelijk €670 (16GB), €772 (32GB) en €873 (64GB). De tabel hieronder is aangepast om beide BTW-prijzen te tonen.

iPhone 5 prijsgrafiek
Druk op de afbeelding om de grafiek in volledige resolutie te bekijken.

In onderstaande tabel hebben we alle internationale prijzen op een rij gezet. Hierbij hebben we lokale BTW, douanekosten en andere heffingen niet meegerekend. Hierdoor vallen de bedragen ook iets anders uit dan in bovenstaande grafiek. We hebben alle landen in de tabel meegenomen die de iPhone 5 in de online Apple Store los aanbieden. Om deze reden staat de Verenigde Staten ook niet vermeld. De bedragen zijn omgerekend van de lokale valuta naar euro’s. Achter de bedragen staat vermeld welke koers we hebben gebruikt.

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Dit artikel is op 1 oktober 2012 aangepast in verband met de gewijzigde prijzen door de Nederlandse btw-verhoging naar 21%.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 oktober 2012, 3:00
Categorie Providers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.