Microsoft Tag een jaar later: 2D-barcodes scannen met de iPhone

Microsoft Tag werd een jaar geleden geïntroduceerd als project uit de Microsoft Research Labs. Met de iPhone-applicatie kun je tags uit tijdschriften, kranten en van visitekaartjes scannen.

microsoft tagEen jaar geleden kondigde Microsoft een nieuwe dienst aan: Microsoft Tag. Het is Microsoft’s poging om de streepjes opnieuw uit te vinden, maar dan in een tweedimensionale variant. Afgelopen jaar zijn er tags in tijdschriften en kranten, op kaartjes voor het openbaar vervoer, visitekaartjes en producten verschenen. Ze komen zelfs voor op grote billboards, al moet je er nog wel behoorlijk naar zoeken. Microsoft Tag heeft een bijzondere band met de iPhone: toen de dienst werd gelanceerd verscheen er namelijk ook meteen een iPhone-applicatie.

Microsoft Tag werd tijdens CES 2009 gelanceerd als project uit de Microsoft Research-labs. Handig is dat je er geen speciale scanner voor nodig hebt. Net als bij QR-codes kun je de camera van de mobiele telefoon gebruiken om de codes te scannen. Het is te gebruiken op eenvoudige Java-telefoons, maar ook op smartphones zoals Blackberry’s, iPhones en Windows Mobile-toestellen. Een paar weken na de lancering van Microsoft Tag kwam ik zelf de eerste tags tegen: bij een opstelling van Windows Mobile-toestellen in de conferentieruimte van Microsoft op Mobile World Congress. Veel informatie leverde het scannen van zo’n code toen nog niet op: je werd gewoon naar de Windows Mobile-website gestuurd, terwijl het mooier zou zijn als je op deze manier meer informatie over een toestel kunt opvragen. Misschien gaat het niet zo vlot, omdat het Microsoft Tag-team maar uit vier mensen bestaat. Geld valt er op dit moment ook niet te verdienen: Microsoft vraagt geen geld van bedrijven die Microsoft Tags willen gebruiken.

Marja Koopmans, Marketing Director of Online Services bij Microsoft, verwacht dat Microsoft Tag ook gratis blijft, maar dat ze in de toekomst mogelijk wel voor geavanceerde diensten geld gaan vragen. De grote vraag is een beetje: wie heeft die codes wel eens gezien en/of gebruikt? Ik heb namelijk idee dat het scannen van 2D-barcodes bij de iPhone nog niet erg aanslaat. En als je ze ziet, zijn het meestal QR-codes en geen Microsoft Tags.

In onderstaand filmpje van CNET wordt Microsoft Tag gedemonstreerd: eerst (heel kort) met een Windows Mobile-toestel en daarna uitgebreider met een iPhone.

Via: CNET

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 februari 2010, 11:03
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.