Eerste indruk: Microsoft’s nieuwe iPhone-app Microsoft Tag

Microsoft heeft Microsoft Tag geïntroduceerd: een 2D-barcode waarmee je informatie die online wordt bewaard, kunt opvragen. We probeerden uit of het werkt en of je makkelijk eigen tags kunt maken.

microsoft_tagMicrosoft heeft na Seadragon een tweede iPhone-applicatie uitgebracht: Tag Reader. Daarmee kun je barcodes lezen en informatie opslaan in een tweedimensionale blokjescode. De gekozen technologie is anders dan de al langer bestaande QR Code: die codes zijn zwart/wit, terwijl Microsoft Tag de data omzet in kleuren en vormen.


De oplossing van Microsoft is daarmee iets geavanceerder dan QR Code: er is in eigen huis een compleet nieuwe technologie ontwikkeld met de naam High Capacity Color Barcodes (HCCB). Bijzonder daaraan zijn niet alleen de driehoekjes en vormen, maar ook het feit dat er in een Microsoft Tag eigenlijk maar een beperkte hoeveelheid informatie is opgeslagen. De daadwerkelijke informatie wordt opgeslagen op een server bij Microsoft. Na het scannen van een barcode zou je op die manier een compleet boek kunnen opvragen. Bedrijven die de barcodes beschikbaar stellen kunnen op deze manier ook achterhalen hoe vaak er informatie is opgevraagd – en mogelijk ook nog wat andere informatie, zoals de locatie of het apparaat van de opvrager. Voor gebruikers zit er wel een nadeel aan: je zult een online verbinding moeten hebben om de informatie te kunnen opvragen. Op beurzen zoals CES is dat niet altijd handig voor buitenlandse bezoekers.

microsoft_tagOm Microsoft Tag op de iPhone te kunnen gebruiken moet je de Tag Reader installeren, gratis verkrijgbaar is in de App Store. Microsoft heeft gisteren ook applicaties beschikbaar gesteld voor Windows Mobile, BlackBerry, Symbian S60 en Java-telefoons (J2ME). Deze applicaties werken alleen op toestellen met een camera en een internetverbinding.

Om te proberen of het werkt hebben we een aantal tags gemaakt via de tag-dienst die Microsoft beschikbaar heeft gesteld. Je kunt je via http://tag.microsoft.com op dit moment gratis aanmelden met een Windows Live-account, maar je moet daarvoor nog wel eerst apart op de Sign Up-knop klikken om je specifiek voor Microsoft Tag aan te melden (die aanmelding verloopt wat moeizaam met foutmeldingen, maar uiteindelijk is het ons dan toch gelukt om een eigen tag te maken).

Na het installeren van de applicatie op de iPhone kun je de zelfgemaakte tags proberen te lezen. Dat werkt redelijk goed: je kunt op behoorlijke afstand (15 cm) de barcodes lezen vanaf een beeldscherm. Hoe het werkt bij gedrukte barcodes zullen we vandaag proberen in de Microsoft-stand op CES te testen. Op een beeldscherm kun je ook onder een hoek de barcodes lezen en als een gedeelte van de barcode minder goed zichtbaar is door een schaduw, lukt het ook.

Conclusie: een aardige nieuwe applicatie, waarbij het jammer is dat Microsoft een eigen technologie heeft ontwikkeld die niet compatibel lijkt met bestaande 2D-barcodes. Wat de technologie zelf betreft is het slim dat Microsoft heeft gekozen voor een oplossing waarbij veel meer informatie kan worden opgeslagen dan in de barcode zelf. Je kunt je alleen afvragen of dat niet weer privacybezwaren gaat oproepen: de eigen Microsoft-applicatie die je op de telefoon moet installeren weet wie je bent (o.a. IMEI) en welke informatie je opvraagt. En op internationale beurzen is de technologie niet handig vanwege roaming.

Meer info: Microsoft Tag

Informatie

Laatst bijgewerkt
9 januari 2009 om 17:49
Onderwerp
Categorie
Diensten

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.