Marktaandeel iPhone onder smartphones groeit naar 30 procent

ChangeWave heeft berekend dat de iPhone een inhaalslag op BlackBerry maakt. De iPhone heeft onder smartphonebezitters nu een marktaandeel van 30 procent en is nog maar 10 procent verwijderd van de BlackBerry.

iphone vs blackberryVolgens een onderzoek van ChangeWave is het marktaandeel van de iPhone weer flink gegroeid. Voor het eerst komt de iPhone in de buurt van de BlackBerry, al heeft fabrikant RIM nog wel een voorsprong van 10% op de iPhone. Palm daarentegen is de afgelopen drie jaar alleen maar klanten kwijtgeraakt. Dat verlies is het afgelopen kwartaal gestopt door de lancering van de Palm Pre. BlackBerry laat voor het eerst tekenen van verlies zien, al is de neergang niet zo dramatisch.

Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de BlackBerry vooral in een zakelijke omgeving wordt gebruikt, waar het lastig is om zomaar naar een ander platform over te schakelen. Het bezit van smartphones neemt toe: in het onderzoek dat ChangeWave in september uitvoerde bleek dat 39 procent een smartphone van de ondervraagden heeft. Dat is een groei van 2% in vergelijking met de situatie injuni. Apple’s marktaandeel ging omhoog van 25 naar 30%. Zorgen zijn er ook, want onder consumenten die van plan zijn de komende 90 dagen een smartphone te kopen daalde de belangstelling voor Apple iets: van 44% naar 36%. De mensen die al wel een iPhone hebben gekocht zijn daar tevreden over: 74% van de iPhone-beziters zeggen dat ze “very satisfied” zijn met hun aankoop.

De steekproef werd gedaan tussen 14 en 21 september onder 4.255 consumenten. Er staat niet bij of dat alleen Amerikanen waren. In onderstaande grafiek staan niet de cijfers voor Symbian en Windows Mobile. En zoals altijd bij statistieken: wat je eruit haalt bepaal je voor een groot gedeelte zelf.

changewave

Via: CNET

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 oktober 2009, 15:24
Categorie iDevices
Onderwerpen groei, markt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.