iPhone 6 Lightning

Lightning-poort straks in allerlei accessoires van derden

Er is informatie gelekt over de komende Lightning-poort, die je volgens Apple in allerlei apparaten kunt inbouwen. Accessoiremakers moeten dan wel meedoen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De Lightning-poort zullen we straks in allerlei accessoires van fabrikanten aantreffen, als het aan Apple ligt. Het idee is dat de Lightning-poort de momenteel overal terug te vinden micro-usb-poort gaat vervangen op docks, batterijhoezen, gamecontrollers, hoofdtelefoons en speakers. Apple gaat ervoor zorgen dat je ze kunt opladen via MFi-gecertificeerde oplaadkabels. Dat blijkt uit informatie die Apple in een briefing aan accessoirefabrikanten heeft verteld. De Lightning-aansluiting komt ook van pas voor fabrikanten van hoofdtelefoons en oordopjes, die het kunnen gebruiken voor audio. Vorige week zagen we al twee fabrikanten die Lightning-headsets hebben ontwikkeld: Harman en Philips.

iPhone 6 Lightning

De Lightning-poort kan direct opladen, maar kan ook stroom doorgeven aan een volgend apparaat. Synchroniseren kan ook. Een situatie waarbij de oplaadpoort stroom doorgeeft, is wanneer je een batterijhoes voor de iPhone gebruikt: terwijl je de batterijhoes aan het opladen bent, geeft deze meteen stroom door aan de iPhone zelf, zodat je beide apparaten tegelijk kunt opladen. De male Lightning-aansluitingen kennen we al, bijvoorbeeld de connector in een batterijhoes. Maar een female Lightning-aansluiting zoals Apple nu bij fabrikanten voor elkaar wil krijgen, is nog zeldzaam. Een batterijhoes zou aan de buitenkant een female Lightning-poort kunnen hebben, zodat je deze met een Lightning-kabel kunt opladen.

Elk accessoire mag maar één Lightning-poort hebben, dus het is niet mogelijk om een splitter voor oordopjes te maken, waarbij twee mensen via hun eigen oordopjes naar een muziekspeler luisteren. Ook zou je geen Lightning-hub kunnen maken, vergelijkbaar met een usb-hub. Maar waarom voor Lightning kiezen? Volgens Apple kun je sneller opladen dan via usb. Apple laadt een stroomsterkte van 2,4 Ampère aan, maar staat ook 1,0 Ampère toe als minimum. Als voorbeeld noemt Apple gamecontrollers, hoofdtelefoons en speakers, als voorbeelden van producten die je supersnel zou willen opladen.

Het kan nog wel even duren voordat de eerste accessoires met Lighting-poort op de markt komen. Er worden nu proefmodellen getest en accessoiremakers zullen moeten deelnemen aan Apple’s licentieprogramma. Maar of ze dat ervoor over hebben om zoveel macht (en geld) aan Apple te geven, valt nog te bezien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 januari 2015, 10:51
Categorie Accessoires
Onderwerp lightning

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.