KPN wil geen vaste prijs voor smartphone-databundels meer

KPN stapt af van vaste tarieven voor mobiel internet voor smartphones. Er komen meerdere bundels, waarbij mensen die meer verbruiken ook meer gaan betalen.

kpn dataIn de VS is operator AT&T al afgestapt van een onbeperkte internetbundel voor smartphones. AT&T kampt sinds de lancering van de iPhone met netwerkproblemen. Vooral op plaatsen met veel iPhone-gebruikers (zoals New York) kan het 3G-netwerk het nauwelijks aan.

Door de problemen van T-Mobile is ook in ons lang de discussie ontstaan of onbeperkte databundels en riante FUP’s voor smartphones nog lang zullen bestaan. KPN heeft nu als eerste operator een balletje erover opgegooid: zij willen afstappen van een vaste prijs voor mobiel internet. Dat zei KPN-directeur mobiel voor de consumentenmarkt Robert Bakker tijdens het Mobiel Breedband NL-congres in Den Haag. Mensen die veel veel data verbruiken moeten volgens Bakker ook meer gaan betalen.

Mensen die weinig data gebruiken betalen nu hetzelfde als grootverbruikers, die overbelasting van het netwerk veroorzaken. Bakker zei erover:

Je hebt casual consumers, die af en toe mobiel internet gebruiken, zakelijke gebruikers en dan media junkies. Die laatste groep legt een enorm beslag op de capaciteit van het mobiele netwerk, terwijl ze hetzelfde betalen als de casual consumer.

Over flatrate zei Bakker:

Flatrate heeft voor een doorbraak van mobiel internet gezorgd. Maar het is inmiddels logisch dat veelverbruikers betalen voor hun verbruik.

Later dit jaar zullen er meerdere KPN-databundels verschijnen, met een verschillend tarief. Het betekent overigens niet dat we straks weer per kilobit gaan afrekenen. “Dat is niet meer van deze tijd”, zei Bakker. Zijn bedrijf meldt trots dat er al meer dan 50.000 iPhone-gebruikers zijn, die gebruikmaken van het mobiele netwerk van KPN:

kpn netwerk

Veel iPhone-gebruikers zitten aan T-Mobile vast en zijn gewend geraakt aan de onbeperkte databundel die deel uitmaakt van het iPhone-abonnement. Daarnaast heeft T-Mobile heeft al twee bundels: web’n’walk Standaard (€9,95) met een lagere snelheid van 384 kbps en Web’n’walk Plus (€14,95) voor mensen die een snellere verbinding van 1 Mbps willen. Maar daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen klein- en grootverbruikers, want beide bundels zijn in principe onbeperkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2010, 17:50
Categorie Providers
Onderwerpen kpn, mobiel internet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.