Kickstarter verscherpt regels voor gezondheidsaccessoires

Kickstarter scherpt de regels aan voor gezondheidsaccessoires en fitnessaccessoires met medische claims.

misfit-shine
Natuurlijk heb je gehoord van Apple’s HealthKit waarmee fitnessaccessoires nog beter gaan samenwerken. Misschien ben je daardoor op het idee gekomen om een eigen fitnessaccessoire te gaan maken. Een losse app is niet meer nodig en nu Kickstarter in Nederland is, is het geld voor jouw droomproject ook zo opgehaald. Maar toch moet je oppassen. Kickstarter heeft namelijk de regels aangescherpt voor projecten die medische claims bevatten. Het is verboden om projecten te starten voor bedrijfstakken die flink gereguleerd worden, zoals die voor medische accessoires.


Ook items die beweren om bepaalde ziektes of aandoeningen te genezen, te behandelen of te voorkomen, mogen niet langer worden aangeboden. Dat roept drempels op voor accessoires zoals de Lumoback, die beweert rugklachten te voorkomen. Of voor mateloos populaire accessoires zoals de Scanadu, een tricorder waarmee je allerlei ziektes vroegtijdig zou kunnen ontdekken. Scanadu haalde z’n geld trouwens op via het concurrerende Indiegogo en LUMOback was al in 2012 een succesvol Kickstarter-project, dus deze twee productideeën zijn veilig. Maar voor nieuwe projecten zul je toch eerst goed moeten checken of het mag.

verboden-op-kickstarter

De vraag is nog wel hoe strikt Kickstarter de regels gaat toepassen. Elk fitnessaccessoire dat beweert iets aan obesitas of het bestrijden van diabetes te doen, richt zich in feite op het voorkomen en behandelen van aandoeningen. Maar als je bij het promoten van je fitnessaccessoire benadrukt dat het om meten van sportactiviteiten gaat en preventief bedoeld is, kom je er waarschijnlijk wel mee weg. Kickstarter neemt de maatregelen waarschijnlijk om een slechte reputatie te voorkomen, door producten die allerlei medische claims doen, maar uiteindelijk niet aan hun belofte voldoen.

flyfit-enkel-tracker
De FlyFit, een fitnesstracker voor om je enkel, werd wel toegestaan op Kickstarter.

Kickstarter is al langer kritisch als het om medische apps gaat. In 2012 weigerden ze de EndoGoddess-app toe te laten, waarmee je je diabetes kon beheren. Ook de Misfit Shine werd afgewezen, een bekende activiteitentracker die tegenwoordig gewoon in de Apple Store te koop is. Misfit stapte naar Indigogo en haalde daar een recordbedrag van $846.000 binnen. De hoofdband Melon, waarmee je je beter kunt concentreren, werd aanvankelijk ook door Kickstarter afgewezen. Later gaf Kickstarter toch toestemming. De moeilijke relatie van Kickstarter met medische accessoires heeft geleidt tot andere platformen, zoals MedStartr. Maar die hebben lang niet het grote bereik van Kickstarter en Indiegogo.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.