iPhone 6 scam NOS revised

NOS neemt maatregelen tegen iPhone 6-spamactie

Een hardnekkige spamactie doet zich voor als website van de NOS, om een goedkope iPhone voor 1 euro te promoten. De NOS neemt maatregelen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Je kunt er op Twitter en Facebook inmiddels bijna niet meer omheen: de beruchte berichten over een iPhone 6 van 1 euro. In de tweets wordt veelvuldig gelinkt naar een artikel van de NOS, waarin wordt beschreven hoe je de iPhone goedkoop aanschaft. Tenminste, daar lijkt het op: het gaat eigenlijk om een slim in elkaar gezette pagina om gebruikers te misleiden. Hoewel de website eruitziet als NOS.nl, bevindt de pagina zich op een heel ander domein. Het is een scheme van een groep oplichters die probeert om zo gebruikersgegevens te verzamelen. De NOS gaat maatregelen nemen.

iPhone 6 scam NOS revised

Je kunt deze ‘advertenties’ met dubieuze link niet alleen op Facebook en Twitter, maar ook in de regionale nieuws-apps tegenkomen, zoals de RTVNH-app. Het lijkt allemaal heel geloofwaardig, maar uiteraard gaat het hier om pure misleiding.

In het artikel op de nepwebsite wordt meerdere malen gelinkt naar een andere pagina, waar je volgens de auteur meer zou lezen over de iPhone-actie. In werkelijkheid vraagt deze website je om gebruiksgegevens die vermoedelijk worden misbruikt. Daarnaast word je uiteindelijk verwezen naar een betaald abonnement voor de iPhone. We raden ten zeerste aan om niet op deze links te klikken.

Deze oplichtingsmethode staat ook wel bekend als phishing. De oplichters maken de website na van een officiële instantie, zodat gebruikers het idee hebben dat ze naar een betrouwbare pagina kijken. Dit soort praktijken tref je geregeld aan in de spamfolder van je mailbox, waarin je bijvoorbeeld nepberichten van banken kunt aantreffen.

De iPhone 6-actie blijkt een groot ‘succes’: we hebben op de iCulture-redactie inmiddels tientallen tips gekregen van lezers. Sommige tipgevers hebben door dat het gaat om een spamactie, maar anderen denken dat het om een echt artikel op NOS.nl gaat. NOS is bewust van de spammers en probeert maatregelen te treffen:

Wordt er op Twitter, Facebook of een nieuwsapp gelinkt naar een iPhone 6 voor 1 euro? Dan is de kans groot dat het gaat om de betreffende oplichtingsactie. We raden daarom aan om niet op de link te klikken. Lees je een twijfelachtig artikel, dan kun je altijd de link controleren om te zien op welke site je zit. Als het artikel niet op NOS.nl staat, dan is het een nagemaakte website, zelfs als het artikel lijkt op het ‘echte werk’.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 mei 2015, 23:29
Categorie Achtergrond
Onderwerpen iPhone 6, spam

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.