multitouch balda

iPhone haalt Balda uit het slop

Het Duitse bedrijf Balda stond aan de rand van de afgrond, maar nu ze de touchscreen voor de Apple iPhone leveren is er weer hoop.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

multitouch baldaDat Apple lang niet alle technologie zelf ontwikkelt, maar het bij allerlei bedrijven inkoopt, is wel bekend. De harddisk, clickwiel, batterij en andere onderdelen van de iPod worden door anderen gemaakt. Bij de iPhone is dat niet veel anders.

Voor het eerst komt nu ook een Duitse technologie-uitvinder aan bod: het bedrijf Balda maakt het op glas gebaseerde scherm van de iPhone, dat gevoeliger, dunner en krasgevoeliger is dan de kunststof schermen die we nu gewend zijn. Ze hebben een betere resolutie dan normale touchscreens, die niet met multitouch-technologie om kunnen gaan. Bij de schermen van Balda kun je wél met twee of meer vingers het scherm aanraken.
Het betekent een opmerkelijke comeback voor Balda, maker van mobiele telefooncomponenten. Vorig jaar stonden ze nog aan de rand van de afgrond: ze moesten twee winstwaarschuwingen afgeven, 70% van de 2.400 medewerkers ontslaan en eindigden het jaar met een verkoopverlies van 13%. Toch sloot Apple een contract met Balda en nog wel voor een van de belangrijkste onderdelen van een mobiele telefoon: het scherm. Balda en Apple hebben beide nog niet toegegeven wie de schermen maakt, maar in de praktijk ligt het geheim gewoon op straat. Het is namelijk het enige bedrijf dat een dergelijk scherm kan maken, in de hoeveelheden die Apple nodig heeft. Pas in een later stadium zouden andere touchscreen-makers zoals Synaptics in staat zijn om iets concurrerends te maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2014, 22:06
Categorie iDevices
Onderwerpen multitouch, touchscreen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.