maan-oppervlak

Foto’s van maan, sterren en planeten maken met de iPhone

Met de iPhone kun je prima foto's maken van sterren en planeten, bewijst Canadian Astronomy. Je hebt er wel de juiste filters en apps voor nodig.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

maan-iphone-4sHeb je wel eens een foto van een ster of planeet gemaakt? Dan was het resultaat waarschijnlijk een witte vlek. Erg veel detail krijg je niet te zien en de foto’s zijn vaak niet de moeite om te bewaren. Het is nauwelijks meer dan een overbelicht stipje met een vage rand eromheen. Toch kun je prima foto’s van sterren en planeten maken, als je weet hoe het moet en voor een paar tientjes de juiste spullen in huis haalt. Geloof het of niet: de maan op de foto hiernaast is ‘slechts’ met een iPhone 4s gefotografeerd. Moet je nagaan hoe mooi de foto’s worden als je een nieuwer toestel zoals de iPhone 6 Plus gebruikt, die nog beter is aangepast voor foto’s onder moeilijke lichtomstandigheden.

Andrew Symes van Canadian Astronomy legt uit wat je nodig hebt: een iPhone, een houder, een aantal filters en een 8-inch telescoop. Een telescoop kun je voor een paar tientjes bijvoorbeeld bij Conrad.nl kopen. Daarnaast kun je nog een app zoals NightCap gebruiken, gericht op het maken van foto’s bij matige lichtomstandigheden.

De houder is nodig om de iPhone aan een telescoop vast te maken. Dit zorgt ervoor dat het object goed is uitgelijnd en dat je de juiste focus en belichting kan instellen. Een houder van Orion kost een paar tientjes. De filters reduceren de helderheid van de planeet die je wilt fotograferen, zodat er geen overbelichte vlek ontstaat. Er zijn speciale maanfilters, maar je kunt ook gekleurde filters kopen. Bij Telescope.com vind je uitgebreide uitleg hoe dit werkt.

Een gewone foto schieten is er niet bij, als je een mooie maan- of planeetfoto wilt maken. Je kunt beter een video opnemen en daarna met zogenaamde stacking-software de beste foto’s combineren. Deze software analyseert de beelden, kiest de beste uit en voegt ze daarna samen tot een topfoto. Je kunt er bijvoorbeeld AutoStakkert voor gebruiken.

orion_iphone4s

Maar ook zonder staking-software is het mogelijk om mooie foto’s te maken: hierboven zie je bijvoorbeeld een foto van een sterrenwolk, gemaakt met Camera+ op een iPhone 4s. Als je eerst wilt zien wat de mogelijkheden zijn voordat je in lenzen en telescopen investeert, kijk dan eens in deze Flickr-gallery hoe gedetailleerd de foto’s worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 februari 2015, 11:47
Categorie Achtergrond
Onderwerpen fotografie, heelal, planeten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.