iPhone 5 met 4G LTE in België: wat heb je er aan?

4G-LTE is een van de nieuwe functies van de iPhone 5. In dit artikel bespreken we wat je hier precies aan hebt bij Belgische providers.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

LTE iPhoneDe iPhone 5 kan gebruikmaken van 4G-LTE. Met 4G-technologie zijn er downloadsnelheden mogelijk die veel hoger liggen dan bij de huidige 3G-abonnementen. Dit is op het moment vooral groot nieuws in de Verenigde Staten: daar wordt er immers al een tijdje gretig gebruikgemaakt van 4G. Er bestaat echter wat onduidelijkheid over in welke landen de iPhone 5 precies 4G kan gebruiken binnen Europa. In dit artikel leggen we uit wat je aan de nieuwe 4G-ontvanger hebt in België. Eerder vandaag namen we de Nederlandse 4G-netwerken al onder de loep.

Drie frequenties in Europa

In Europa wordt er van drie verschillende frequenties gebruikgemaakt om 4G-LTE aan te bieden: 800Mhz, 1800Mhz en 2600Mhz. Op zijn beurt zijn er ook drie verschillende versies van de iPhone 5, waarvan een is bedoeld voor Europa. Deze Europese iPhone 5 gebruikt 850Mhz, 1800Mhz en 2100Mhz voor 4G. Hierdoor moet een telecomprovider gebruikmaken van deze frequenties voor 4G, als ze dit werkzaam voor de iPhone 5 willen maken. Op het moment zijn er een aantal providers in Europa dit de 1800Mhz-frequentie inzetten: in Duitsland gebruikt T-Mobile de 1800Mhz-frequentie, iets dat Everything Everywhere ook in het Verenigd Koninkrijk doet.

Mobistar

De iPhone 5 zal gebruikmaken van het aankomende 4G-netwerk van Mobistar. Dit heeft de provider bevestigd tegenover De Standaard. Verder stelt Mobistar dat hun 4G-netwerk voor het einde van 2012 beschikbaar zal zijn in verschillende grote steden. Op het moment test Mobistar het 4G-netwerk in Antwerpen. Bij de uitrol van 4G krijgen grote steden een prioriteit. Telenet maakt gebruik van het Mobistar-netwerk en zei eerder dit jaar ook 4G te introduceren.

Proximus

Belgacom (Proximus) heeft op Facebook bevestigd dat de iPhone 5 zal werken op hun 4G-netwerk. De provider stelt dit echter onder voorbehoud: hun frequentie komt overeen, maar ze hebben de iPhone 5 zelf nog niet op hun netwerk kunnen testen. Het 4G-netwerk van Belgacom wordt op het moment getest in verschillende steden, waar in juli onder andere Antwerpen aan werd toegevoegd.

Base

De Belgische telecomprovider Base zei in juli 2012 te willen beginnen met de uitrol van een 4G-netwerk. De uitrol hiervan zou beginnen bij twee steden in het noorden van België. KPN, moederbedrijf van Base, benadrukt echter tegenover iPhoneclub dat er nog geen plannen zijn bekendgemaakt omtrent de uitrol van een commercieel 4G-netwerk in België. Er zal waarschijnlijk worden geëxperimenteerd in de twee steden waar 4G wel beschikbaar wordt gesteld. KPN durft daarom nog niet te zeggen of hun 4G-netwerk in de toekomst werkt met de frequenties van de iPhone 5. De virtuele provider Mobile Vikings maakt ook gebruik van het netwerk van Base.

Beperkt tot bepaalde gebieden

Omdat de uitrol van 4G-netwerken op het moment nog gaande is, ben je zelfs nadat ze commercieel worden aangeboden vaak beperkt tot een aantal gebieden. Heb je geen 4G-verbinding, dan kun je op de iPhone 5 ook nog gewoon verbinden met bijvoorbeeld het 3G-netwerk van de provider.

Dank aan alle tipgevers onder het 4G-artikel over Nederland.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2012, 14:43
Categorie Providers
18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.