iPhone 5-bezitters klagen over paarse waas in foto’s

Een aantal iPhone 5-bezitters klaagt over een paarse waas in foto's met een felle lichtbron. Het effect komt echter voor in veel andere lenzen.

iPhone waasEen aantal bezoekers van AnandTech klaagt over een paarse waas die in foto’s verschijnt wanneer je een iPhone 5-foto maakt met een felle lichtbron aan de zijkant. Het lijkt echter te gaan om een kwestie die speelt bij veel verschillende cameralenzen genaamd chromatische aberratie. Dit wordt veroorzaakt omdat de afbraak van licht door de positie van de lichtbron niet optimaal verloopt.

De paarse waas verschijnt volgens een aantal iPhone 5-bezitters in foto’s als je de camera op een felle lichtbron richt en deze bron vervolgens naar de zijkant van de foto verplaatst. Het effect zou vooral plaatsvinden als de lichtbron zich aan de korte kant van een foto bevindt. Veel fotolenzen hebben last van ditzelfde probleem. Een aantal duurdere lenzen bevatten wel correcties om het effect te minimaliseren.

Het is nog de vraag of de iPhone 5 meer last heeft van aberratie dan bijvoorbeeld de iPhone 4S. Een snelle test van The Next Web concludeert echter dat dit niet het geval is. Toen zij een soortgelijke foto maakten met zowel de iPhone 4S als de iPhone 5, was de waas en de lichtvlek minder prominent aanwezig in de iPhone 5-foto.

iPhone lens flare

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 september 2012, 9:28
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.