iPad-concurrent PlayBook en eigenaar RIM hebben het moeilijk

De iPad-concurrent PlayBook van BlackBerry-producent RIM is lauw onthaald en met de mobiele telefoons gaat het ook al niet goed. De introductie van Apple's iMessage zou de doodsteek betekeken voor de fabrikant.

Playbook van RIMRIM, de fabrikant van de BlackBerry-telefoons en de iPad-concurrent PlayBook, verkeert in zwaar weer. Het Canadese bedrijf is in een vrije val beland en met de introductie van de gratis berichtendienst iMessage afgelopen week is de noodparachute van het Canadese bedrijf doorgeknipt. Dat oppert de website CultofMac. De waarde van RIM op de beurs is met maar liefst 37 procent gedaald sinds het begin van dit jaar. Analisten op Wall Street halen steeds meer uit naar de fabrikant van de lauw onthaalde PlayBook.


“iMessage is weer een extra reden voor gebruikers om in 2012 van hun BlackBerry-product af te stappen”, denkt Wedge Partners-analist Brian Blair. Met Apple’s berichtendienst die in iOS 5 wordt geïntroduceerd, kun je gratis berichten, foto’s en video’s naar andere iMessage-gebruikers sturen. Verder heeft het ongeveer hetzelfde functionaliteit als BlackBerry Messenger. Na de introductie van iMessage zakte de beurswaarde van RIM verder in.

Het probleem van RIM gaat verder dan de dreiging van iMessage, stelt CultofMac. De verwachtingen voor BlackBerry’s iPad-rivaal de PlayBook, liggen namelijk heel erg laag. Simona Jankowski van de investeerder Goldman Sachs gelooft dat de tablet slechts twee miljoen PlayBooks zal verkopen in 2011. Weinig directeuren van grote bedrijven staan te springen om RIM’s tablet, er zijn slechts een aantal apps verkrijgbaar en ook de telecomproviders lopen er niet warm voor om het apparaat aan te bieden. Het helpt ook niet dat de tech-recensent van CNN haar PlayBook meteen aan RIM wilde teruggeven. Zij noemt het gadget ‘de herpes onder de tablets’.

Dit weekeinde riep een grote Canadese investeerdersfirma RIM op om van leiding te veranderen. Momenteel vormen Jim Balsillie en Mike Lazaridis de top van het bedrijf aan als directeur en voorzitter.

Informatie

Laatst bijgewerkt
14 juni 2011 om 13:46
Categorieën
Apple, iDevices

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.