iOS versus Android per land: waar is de iPhone het populairst?

Een onderzoek van dotMobi laat per land zien waar iOS en Android het meest worden gebruikt.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iPhone wereldbolWe zien geregeld in cijfers hoeveel iPhones er in de wereld zijn ten opzichte van de hoeveelheid Android-telefoons. Eén detail laten deze statistieken alleen vaak achterwege: hoe populair is de iPhone per land? In een onderzoek van dotMobi staat per land aangegeven welk mobiel besturingssysteem populairder is: iOS of Android. Gegevens waar een aantal interessante conclusies uit getrokken kunnen worden.


Het onderzoek van dotMobi baseert zich op de hoeveelheid pageviews per mobiel besturingssysteem. De gegevens laten daarom eigenlijk niet zien hoeveel iPhones en Android-toestellen er in ieder land zijn, maar hoeveel ze op internet worden gebruikt. Dat geeft alsnog een goed idee van hoe populair de iPhone is ten opzichte van Android in ieder land. Het onderzoek kijkt in onderstaande grafiek alleen naar iOS en Android: er worden geen gebruiksgegevens van bijvoorbeeld BlackBerry en Windows Phone meegenomen.

iOS Android per land grafiek

iOS is volgens de data van dotMobi het populairst in het oosterse Brunei, gevolgd door Australië, Denemarken en Canada. Dik 70 procent van het gemeten mobiele dataverkeer was daar afkomstig van iOS.

Zet je de gegevens op een kaart, dan wordt al snel duidelijk dat bepaalde delen van de wereld een voorkeur voor iOS of Android hebben. In zwartgekleurde landen wordt iOS het meest gebruikt, terwijl in groene landen Android overheerst. Grijze landen zijn niet door het onderzoek gemeten. Daaruit blijkt dat iOS vooral in west-Europa, de Verenigde Staten en Australië bovenaan de lijst staat. In Zuid-Amerika en het oosten van de wereld wordt Android vooral gebruikt – met uitzondering van Rusland.

iOS Android per land kaart

In een aparte grafiek op dotMobi’s Device Atlas is ook uitgebreide informatie te vinden over Nederlandse gebruikscijfers. Hieruit blijkt dat Nederland online een overwegend iOS-land is: ongeveer tweederde van Nederland internet mobiel met iOS, terwijl éénderde Android gebruikt. Bij deze data krijgen we wel inzage in andere mobiele besturingssystemen, maar scoren alle mogelijke concurrenten minder dan een procent marktaandeel.

iOS gebruik Nederland dotmobi

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.